Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hoe overleef ik... de crisis

Het ligt voor de hand dat de markt in deze tijden overspoeld wordt met boeken over crisismanagement. Maar wie in zwaar weer verkeert, heeft helemaal geen tijd voor doorwrochte analyses, die moet aan de bak. Dat heeft Antonie Kerstholt goed begrepen. Hij schreef een klein boekje, Ondernemen in zwaar weer, met 99 handige tips om te overleven. Of, zo staat er cynisch onder, glansrijk ten onder te gaan.

Linda Huijsmans | 18 september 2009 | 1-2 minuten leestijd

Een belangrijke constatering die Kerstholt doet voor hij losbars is, dat een goede manager bijna nooit een crisismanager is. Velen van hen hebben nooit eerder in de situatie verkeerd dat een beetje tegenslag niet meer vanzelf verdwijnt. Daarom schetst hij om te beginnen de vijf stadia van zwaar weer.

Het begint met een depressie. Een forse tegenwind steekt op en dat merk je aan oplopende kosten en teruglopende marges. Het advies van Kerstholt in dit stadium: met goed strategisch management en verstandig nadenken komt u zelf een heel eind. Als er een storm opsteekt, zit u in een zware depressie. De orderportefeuille raakt leeg, klanten stellen betalingen uit, uw verliezen lopen op. Als het tegenzit komt u daarna in noodweer terecht en bent u alleen nog maar met overleven bezig. Van enige visie of strategie is geen sprake meer. Als er een weeralarm afgegeven wordt, dreigt een faillissement. Als dan de zondvloed losbarst,lijkt de totale ondergang nog de enige optie. Met wat geluk krijgt u uitstel van betaling, maar koester geen illusies; de meerderheid van de bedrijven overleeft deze extreme weerssituatie helaas niet.

Dat hij ook over humor beschikt, bewijst Kerstholt door Ondernemen in zwaar weer te vergelijken met een circusvoorstelling. Aanvankelijk klinkt er hoopvolle muziek, er zijn clowns en aapjes, maar aan het eind wandelen roofdieren de arena binnen en dan kun je geen kant meer op.

In 99 korte stukjes tekst die zelfs tijdens een storm snel gelezen kunnen worden, behandelt Kerstholt early warnings en valkuilen, geeft eyeopeners en praktische oplossingen om zwaar weer het hoofd te bieden. Praktisch, en ook handig om er bij te pakken als het nog niet alle hens aan dek is. En als er dan geen houden meer aan is, adviseert Kerstholt om ten minste in stijl ten onder te gaan. Beperk de schade en zie een faillissement als een begin van iets beters. Zo kun je met getemde roofdieren altijd nog een aardige circusvoorstelling geven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden