Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De creatiespiraal

Marinus Knoope (1947) in vogelvlucht: fysicus, wetenschappelijk medewerker, leraar, kroegbaas en trainer. Iemand van 12 ambachten en 13 ongelukken. Na een forse crisis 'ontdekt' hij In 1989 de creatiespiraal: een beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert. Sindsdien organiseert hij cursussen over de creatiespiraal en geeft hij lezingen en workshops door het hele land over het realiseren van wensen en wat mensen daarin tegenhoudt.

Gérard Hendriks | 24 mei 2002

'De creatiespiraal' is interessant voor iedereen die wensen heeft en die graag verwezenlijkt; voor iedereen dus. Opvallend is dat Knoope het niet heeft over de wens die je wilt realiseren, maar over de wens die in je leeft: 'Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren.' Knoope beschrijft in twaalf stappen de weg van wens naar werkelijkheid: wensen, verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken, plannen, beslissen, handelen, volharden, ontvangen, waarderen en ontspannen. Elke stap in de spiraal wordt toegelicht en gelardeerd met anekdotes en tips, bijvoorbeeld over het gebruik van visualisaties en affirmatietechnieken. Knoope beschrijft ook de negatieve creatiespiraal en de eindeloze creatiecirkel. De negatieve spiraal zorgt ervoor dat je angsten ook daadwerkelijk uitkomen. De eindeloze creatiecirkel zorgt ervoor dat je blijft steken in je ontwikkeling. Je opvattingen over jezelf en (voor)oordelen over anderen houden je gevangen in wat je al weet en kunt. Een kenmerkende uitspraak van Knoope: 'Een pessimist heeft gelijk en een optimist succes. Het is maar net wat je het liefste hebt.' De creatiespiraal is de routebeschrijving van een natuurlijk creatieproces. Het is geen trucje voor snel succes. 'De Creatiespiraal' is een toegankelijk en boeiend geschreven boek over richting geven aan je leven. Knoope gebruikt veel herkenbare en inzichtgevende voorbeelden uit eigen ervaring. Het boek heeft weliswaar een hoog tsjakka-gehalte ('Aan een appelboom groeien geen peren'), maar het krijgt innerlijke samenhang en diepgang omdat alle anekdotes bijdragen aan de uitleg van de creatiespiraal. Overigens had het boek eenderde korter gemogen: op gegeven moment gaat de staccato anekdotische stijl van schrijven tegenstaan. De spiraal wordt enigszins 'uitgemolken' door chakra's, levensloop, culturen en vakgebieden geforceerd een plaats te moeten geven.

Over Gérard Hendriks

Gérard Hendriks (1956) is mede-oprichter van Het Laar, centrum voor werk en persoonlijke ontwikkeling. Naast het verzorgen van intervisie en individuele coaching van (startende) leidinggevenden heeft hij zich de laatste jaren bezig gehouden met het ontwikkelen van competenties in alle lagen van de organisatie. Hendriks gaat in zijn werk altijd op zoek naar de intrinsieke motivatie en kansen voor ontwikkeling bij klanten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden