Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

En nu naar buiten! Werkvormen voor training en coaching

Trainingen en workshops vinden bijna altijd binnen plaats. De schrijvers van het boek 'En nu naar buiten' van den Houdt en Siebering pleiten er voor om de natuur te gebruiken tijdens een training. Niet alleen voor een wandelingetje na de lunch maar om volwaardige oefeningen buiten uit te voeren. Hiervoor geven zij in hun boek verschillende werkvormen aan. Buiten zijn geeft in hun beleving een andere kijk op het onderwerp van de training en leidt tot creatieve oplossingen van problemen. De verschillende oefeningen zijn goed toegelicht. Maar erg vernieuwend zijn ze naar mijn beleving niet, het zijn bestaande oefeningen die nu buiten gedaan worden en ik had verwacht en gehoopt dat er meer nieuwe ideeën speciaal voor buiten in hadden gestaan.

Ilja Jacobs | 27 oktober 2009

Tijdens trainingen en workshops past u verschillende werkvormen toe. Hiervoor gebruikt u waarschijnlijk ook verschillende plekken in het gebouw. Al is het maar omdat niet vier groepjes een activiteit kunnen voorbereiden in het lokaal. Maar om nu werkvormen in te zetten die geheel buiten uitgevoerd worden, dat had ik nog niet gedaan. De natuur wordt wel gebruikt maar dan meer om even frisse lucht te krijgen of weer energie na de lunch op te doen. Buiten kan beter gebruikt worden dan even frisse lucht happen. In hun boek: 'En nu naar buiten: werkvormen voor training en coaching' geven Jetty van den Houdt en Vivian Siebering werkvormen voor communicatie en samenwerking (in teams) aan die buiten gedaan kunnen worden. Beide dames zijn van oorsprong bioloog en weten veel van de natuur en gebruiken de natuur zelf als inspiratiebron. Weer of geen weer, zij geven de natuur een plaats in hun training. Dat geldt voor allerlei verschillende werkvormen, van energizers tot oefeningen die een halve of hele dag duren. Cursisten wordt aangeraden regenkleding mee te nemen voor het geval dat... Het effect van de natuur is dat door een fysieke beweging een mentale beweging op gang wordt gebracht. Hoe u dat bewerkstelligt, staat kort en bondig beschreven. Daarbij geven de auteurs bovendien leuke praktische tips. Daarna komt de keuze voor een werkvorm, en vervolgens een toelichting hoe u die buiten kunt toepassen. En er worden leuke sites genoemd waar informatie te vinden is over de natuur. Door het boekje ben ik absoluut gaan nadenken hoe ik enkele van mijn eigen werkvormen buiten kan uitvoeren en wat voor een effect dit kan hebben op mijn cursisten. En er stond een oefening in het boek waar ik erg enthousiast van raakte en dat was de 'Luisteroefening'. Ik geef audittraining en bij een audit is kunnen luisteren cruciaal. Door naar buiten te gaan en te luisteren naar de buitengeluiden (vogels als je in het bos bent, stadsgeluiden enz.) en eens te kijken wat iedereen hoort en oppikt past heel mooi in de training en biedt een afwisseling van de huidige werkvormen en het binnen zijn. De verschillende soorten werkvormen zijn verdeeld in zes groepen: kennismaking, energizers, communicatie, samenwerking, creativiteit en evaluatie. In de werkvormenzoeker vindt u snel de vorm die bij uw training past. Het is een leuk, goed leesbaar boek en zet je tot denken tot het 'gebruiken' van de natuur als inspiratiebron. Ik vond alleen dat er veel bekende werkvormen in staan die omgebouwd zijn naar buiten, terwijl ik ook gehoopt had echt nieuwe werkvormen te vinden, wellicht werkvormen uit de natuur.

Over Ilja Jacobs

Ilja Jacobs is auditor bij de provincie Overijssel, is freelance docent en zit in de raad van toezicht van een welzijninstelling. Ze schrijft de recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden