Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Economy of experiences

Toen ik het boek 'Economy of Experiences' in mijn postvakje vond, bekroop me een onbehaaglijk gevoel. Het boek deed me denken wanneer ik in mijn studententijd, altijd veel te kort voor tentamens, het door de docent voorgeschreven studiemateriaal opende. De opbouw, opmaak en zelfs de geur van het boek van Albert Boswijk, Ed Peelen en Steven Olthof brachten deze herinneringen onherroepelijk bij me naar boven.

Bart Aupers | 19 november 2013

Geboeid ben ik echter door de opkomst van de experience economy als opvolger van de service economie. Het kopen van een product of dienst leidt niet langer tot bevrediging van mij als consument. Ondanks de studiegeur ben ik dus toch gaan lezen. In het introductiehoofdstuk wordt benadrukt dat een 'large component of consumer growth will focus increasingly on non material features, and that the 'story' that surrounds the product will play an important part in any decision to make a purchase.' Iets waar ik mij volledig in kan vinden en wat ik ook bij mijzelf en generatiegenoten bespeur. Ik koop liever een biologische kaas van een boerderij waarvan ik het verhaal van de boer ken dan een anonieme Goudse plak bij de Albert Heijn. Ondanks de slechte voortekenen van het boek ben ik na het eerste hoofdstuk vol goede moed verder gaan lezen. Helaas, de geur van het studieboek werd steeds indringender en ik voelde me als de nacht voor een tentamen kauwend op droge modellen, tabellen en chains. Pas in hoofdstuk 11 wordt de boel weer een beetje leesbaar wanneer de impact van de experience economy op de steden wordt beschreven. De shift van permanente naar tijdelijke locaties waar de tijdelijkheid een extra dynamiek aan de expercience verschaft. In Amsterdam zijn veel van dergelijke tijdelijke locaties. Club Trouw en het fantastische restaurant Baut zijn hier goede voorbeelden van. Bij Baut worden op de muur de dagen tot de sluiting afgeteld. Niet omdat het restaurant niet loopt, integendeel, maar omdat al het goede tijdelijk is en dat mogen we weten. Tijdelijkheid geeft een mooie intensiteit aan de expercience van de consument. Terug naar het boek. Ik had gehoopt en misschien ook wel verwacht dat het boek een experience op zich zou zijn. De schrijvers onder leiding van Albert Boswijk slagen er echter niet in mijn verwachting waar te maken. Voor mij had het boek teveel academische aspiraties en zijn de auteurs te systematisch op zoek gegaan naar de randvoorwaarden om betekenisvolle ervaringen te creëren voor consumenten. Op de zesde pagina vond ik de waarschuwing die ik in eerste instantie blijkbaar had gemist. Op deze bladzijde wordt beschreven wat de 'target group' van het boek is. Wat blijkt: businessman, marketeers en jawel als ik het niet dacht, studenten. Misschien ben ik gewoon teveel consument geworden en vind ik het helemaal niet prettig om er achter te komen waarom ik €4,65 betaal voor een soya latte bij Starbucks en €6,00 voor een glas Malbec in de Wibautstraat. Schijnbaar beleef ik liever een experience dan deze te doorgronden.

Over Bart Aupers
Bart Aupers is adviseur bij Adviestalent. Hij heeft vanuit zijn bedrijfskundige achtergrond interesse in strategische vraagstukken en leiderschap binnen organisaties. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Albert Boswijk, Ed Peelen, Steven Olthof
Economy of experiences

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden