Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een zaak van geld

Nu net na de economische recessie is omgaan met geld misschien nog wel belangrijker dan anders. Hoe kun je effectief omgaan met geld en waar komt je waardering of afkeer van geld vandaan? Een paar aspecten die in een leuk, lekker licht, geschreven boek van Ellen de Lange-Ros met de titel ‘Een zaak van geld’ worden toegelicht.

Dick Bos | 30 april 2015

Het boek ‘Een zaak van geld’ is het derde boek in een reeks van de schrijfster Ellen de Lange-Ros. Aan dit boek gingen vooraf ‘Een zaak van fans’ en ‘Een zaak van zacht werken’. Twee van de drie boeken heb ik nu gelezen en wat opvalt, is de lichte schrijfwijze die de auteur hanteert. Ellen de Lange-Ros gebruikt voor het vertellen van haar boodschap het verhaal rond de vriendschap van een aantal mensen. Allen in een andere beroepsgroep werkzaam en in een andere fase van hun leven. Door het zo aanschouwelijk neer te zetten voel je je als lezer meegetrokken in het verhaal en wordt het herkenbaar. Onderwerpen worden transparant en door de aan het einde van het hoofdstuk opgenomen opdrachten uit te voeren, krijg je meer gevoel bij het behandelde onderwerp. De onderwerpen die onder andere door de auteur aan de orde worden gesteld gaan over: welk geldtype ben jij, waar heb jij een geldlek, de emoties rond geld, je gelderfenis en gelddoelen. In deze recensie worden er een paar uitgelicht. Een aansprekend en herkenbaar onderwerp is ‘het geldlek’. Wie van de lezers van deze recensie houdt nauwkeurig bij waar hij/zij zijn/haar geld aan uitgeeft? Als je dat een periode zou doen dan zou je zo maar kunnen zien, zou het je zo maar kunnen opvallen, waar onnodig geld aan wordt uitgegeven. Dan zou je zo maar eens kunnen schrikken. Neem bijvoorbeeld: meerdere keren uit eten gaan (excuus geen tijd om te koken), meerdere keren gaan winkelen (heb je die extra schoenen nu echt nodig), even de auto pakken (terwijl fietsen en het uitsparen van ergernis in het verkeer en parkeergeld mogelijk was geweest). Een uitdaging dus voor een lezer om aan te gaan werken. Een ander onderwerp is de gelderfenis. Volgens de auteur is de wijze waarop je naar geld kijkt deels terug te voeren naar de wijze waarop je ouders er naar keken. Stroomde het geld in grote hoeveelheden binnen en was het makkelijk uit te geven, of moest elk dubbeltje worden omgedraaid. Veel van die ervaringen bepalen hoe jij met geld omgaat. Een laatste punt is gelddoelen. De auteur verwacht van de lezer dat deze goed nadenkt over het gebruik van geld. Zo kun je veel sparen, maar met de huidige rente op spaargeld bijvoorbeeld weegt dat niet op tegen de rente die moet worden betaald voor een hypotheek. Ergo is het handiger om een deel van een hypotheek af te lossen en daarmee geld uit te sparen. De teneur van het boek is dat mensen nadenken over het omgaan met geld, jouw geld! Het is geen hoogdravend wetenschappelijk onderbouwd boek. Maar wel een boek waarin Ellen de Lange-Ros legt op een simpele wijze uit hoe jij zou kunnen omgaan met geld. Hoe het anders zou kunnen en hoe je mogelijk meer uit je geld kunt halen. Een prettig geschreven boek, dat je aan het denken zet.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden