Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Moestuinmanagement

Ellen van Bodegom geeft in ‘Moestuinmanagement’ haar persoonlijke belevingen van een organisatieadviseur in haar moestuin. Een bijzonder boek, fraai vormgegeven, waarin een moestuinmoment wordt gevolgd door ondersteunende theorie en een gesprek met een leidinggevende over dit onderwerp. Deze combinatie maakt dat ‘Moestuinmanagement’ zeker de moeite van het lezen waard is.

Henk van Tent Becking | 21 mei 2014

‘Moestuinmanagement’ staat vol met luchtige verhalen die de lijn ‘starten en zaaien’, ‘groeien en bloeien’ en ‘oogsten en afscheid nemen’ volgen. Ieder hoofdstuk wordt geopend met een korte inhoudsopgave. Hierna komt een moestuinmoment en vervolgens een stukje ondersteunende theorie en een gesprek met een leidinggevende over dit onderwerp. Een hoofdstuk wordt afgesloten met een recept voor je organisatie (de samenvatting) en een recept voor de lunch. Als voorbeeld hoofdstuk 3 over ‘een krachtige bodem om op te bouwen’. Na de mooie foto van groeiende rabarber volgt het moestuinmoment; een ploegongelukje met de rabarber. Via de ‘tijdelijke werkbare overeenkomsten (TWO)’ van Wierdsma komen we dan bij een gesprek over veranderingen binnen onderwijs. De afsluiting is een foto van geoogste rabarber met een recept voor rabarbercompote. Deze structuur is prettig en de boodschap blijft goed hangen. Van Bodegom geeft in het boek bijna ongemerkt persoonlijke details. Dit geeft het boek een authentieke en vertrouwde stijl. Van Bodegom hoopt dat het boek inspireert en energie geeft, dat haar inzichten opgedaan in de moestuin helpen bij het anders denken over organisaties. De hoofdstukken kennen verschillende schrijfstijlen en bevatten soms wat vreemde ideeën. Zo zal niet iedereen openstaan voor het verbouwen van wietplanten voor het stimuleren van de creativiteit. In het hoofdstuk over ‘vertrouwen’ worden we gestimuleerd om de bloemen van de ‘vergeten’ plant ‘Bernagie / komkommerkruid’ te eten. Wanneer je op Internet zoekt blijkt dat het eten van deze plant echter niet zo goed is voor de gezondheid. Van Bodegom zou het onderwerp moestuinen op scholen en voor (buurt) samenwerking en het overbruggen van culturele verschillen kunnen toevoegen. Hiervan zijn veel voorbeelden en het biedt de mogelijkheid om anders dan hiërarchisch organiseren te behandelen. Het gebruik van Twitter voor informatieverzameling over de blauwe/zwarte bes kan verder worden uitgebreid met de mogelijkheden voor andere vormen van organiseren. ‘Moestuinmanagement’ is een leuk boek dat vlot leest en voor een breed publiek is geschreven. Een aanrader voor iedereen die geïnspireerd wil worden om anders naar organisaties te kijken of wat meer wil weten over het hebben van een moestuin.

Over Henk van Tent Becking

Henk van Tent Becking EMIM MCM CMC ACP is zelfstandig interim-manager en organisatieadviseur (www.unstrug.nl) en helpt bedrijven met het vinden van een passend en duurzaam antwoord op een veranderende wereld. Als gecertificeerd lid van de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (OOA; www.ooa.nl) is van Tent Becking onder andere betrokken bij de zoektocht naar ‘de OOA van de toekomst’.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden