Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De 101werkvormen Formule

Als adviseur werk ik regelmatig met groepen en ben ik altijd op zoek naar nieuwe werkvormen of manieren om mensen in organisaties met elkaar te laten samenwerken of bijvoorbeeld inzichten op te laten doen over eigen gedrag of groepsdynamica. Ik had hierbij behoefte aan nieuwe inspiratie en was in het bijzonder geïnteresseerd naar werkvormen waar echte fysieke beweging een rol speelt.

Marthe van der Molen | 7 juli 2015

Ik heb een achtergrond als amateurdanser, en die wil ik in mijn werk meer gaan gebruiken, omdat ik weet hoe waardevol beweging kan zijn. Het is een beeldende manier van werken waar je door beweging te gebruiken gedrag, samenwerking of bijvoorbeeld leiderschap een gevoel kunt geven. Het uitbeelden van weerstand of het volgen van een leider zijn hier goede voorbeelden van. De 101werkvormen formule leek me hier een mooi startpunt voor. Bakker komt vrij snel tot de kern van zijn werkvormenformule, namelijk de afkorting M.E.R.C.I: M = Motiveren om te leren E = Ervaren om het geleerde te laten bezinken R = Reflectie, wat heb ik nu eigenlijk geleerd? C = Commitment, wil ik het echt anders doen? I = Implementeren, dingen ook echt in gedrag anders doen! In de daaropvolgende hoofdstukken behandelt Bakker de tips en tricks van bovenstaande formule. Per letter gaat hij in op de werkvormen die hier het beste bij passen. Hierin wordt een enorme variatie aan werkvormen gegeven. Sommige komen me maar al te bekend voor en vind ik nog weinig inspirerend. Andere zijn verrassend voor me en geven juist inspiratie. Zoals de werkvorm Bodylanguage, die bij reflectie kan worden gebruikt. Hierbij geef je de deelnemers de opdracht om in één woord uit te beelden (fysiek) hoe ze terugkijken op de oefening. Ik zie hier al verschillende vormen voor me, het hoeft natuurlijk niet letterlijk een woord te zijn. Als ik meer richting dans denk, kunnen deelnemers ook een gevoel uitbeelden. Daarna kunnen deelnemers in woord toelichten wat ze hebben uitgebeeld. Hiermee beklijft de reflectie in mijn ogen beter, deelnemers stoppen hun gevoel in het uitbeelden en moeten hier vervolgens ook rationeel iets over vertellen. Dit lijkt me iets wat echt blijft hangen na een training. Ik vind het leuk dat Bakker in het boek bij de werkvormen ook het ‘geheime doel’ van de werkvorm benoemt. Dit geheime doel is het achterliggende doel van de werkvorm, waar de deelnemers meestal geen weet van hebben. Het bewust zijn van dit doel helpt bij het kiezen van een werkvorm en zorgt ervoor dat je als startpunt neemt waar de sessie toe moet leiden, in plaats van alleen maar het feit dat er iets ‘leuks’ of energieks gedaan moet worden tijdens de training. De werkvorm volgt dan ook altijd het doel. Tussen de regels door etaleert Bakker op een leuke manier de ervaring die hij heeft als trainer en geeft vaak aan wat de oefening met de groep doet en welke reacties hij vaak ziet. Dit maakt het boek levendig om te lezen. Het boek geeft veel inspiratie en laat ook zien dat bepaalde oefeningen multidisciplinair zijn. Ik zal het gaan gebruiken als naslagwerk en het heeft me nu al veel ideeën gegeven voor nieuwe werkvormen met de groepen waar ik mee werk. Een aanrader als je als trainer op zoekt bent naar nieuwe ideeën en afwisseling in je repertoire.

Over Marthe van der Molen

Marthe van der Molen is organisatie-adviseur bij Meauve Veerkrachtig Veranderen. Ze helpt organisaties veerkrachtiger en succesvoller te worden door teams en leiders te versterken. Hierbij maakt ze gebruik van veranderkunde, positieve psychologie en werkgeluk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden