Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Uitwerken van een inspirerende visie

Een inspirerende visie brengt uitdaging en realisme perfect in balans. Een algemene visie trapt al snel open deuren in en zal niet leiden tot vernieuwing. Schrijven, of in het geval van dit zevende deel van de Verandermanagementbox vertellen, over dit onderwerp kan snel leiden tot het intrappen van een open deur. Het is de vraag of het Filip Vandendriessche gelukt is om met een inspirerend verhaal te komen.

Jan Jacob Bos | 24 juni 2009

Met een goede visie kunt u medewerkers motiveren om onbewandelde paden te gaan waarmee u een voorsprong kunt nemen op de concurrentie. Filip Vandendriessche legt in een uur uit hoe u zo'n inspirerende visie kunt ontwikkelen en formuleren. Hij verduidelijkt de theorie met diverse praktische voorbeelden. De eerste keer dat ik de cd beluisterde vond ik de voorbeelden erg zinvol. Het herbeluisteren van de cd gaf mij weer nieuwe inzichten, maar dan worden de voorbeelden wel wat vervelend. Het zou dan prettiger zijn als de cd in wat meer tracks was verdeeld, zodat de voorbeelden gemakkelijk overgeslagen kunnen worden. Een goede visie dwingt het maken van expliciete keuzes af en geeft daarmee richting aan een verandering. Als u geen expliciete keuze maakt, worden ze impliciet gemaakt, dan is de kans groot dat die keuzes niet in de goede richting meewerken. Bijvoorbeeld: een productiebedrijf dat veiligheid zeer belangrijk vindt, had dit op strategisch niveau duidelijk verwoord, zodat iedereen op het laagste niveau in de organisatie hier zelfstandig over kon beslissen. Zo legde een voorman eens de productie stil omdat de veiligheid in gevaar kwam. Binnen een uur moest hij op het hoofdkantoor komen. Hij ging er heen met knikkende knieën, maar kwam terug met een compliment en een taart voor zijn hele team omdat hij duidelijk invulling had gegeven aan de visie van het bedrijf. Een ander criterium dat Vandendriessche opwerpt is dat de visie concreet, verifieerbaar en toetsbaar moet zijn. Dat klinkt wel een beetje als een open deur, Vandendriessche helpt u echter op weg om dit zelf direct toe te passen. De toevoeging 'zodanig dat' aan een uitspraak maakt deze uitspraak concreet, verifieerbaar en toetsbaar. De uitspraak 'de financiële rapportage versnellen' geeft weinig houvast en motiveert uw medewerkers niet. Als u dit herformuleert tot: 'de financiële rapportage zodanig versnellen dat de resultaten intern vroeg genoeg bekend zijn om eventuele speculatie op de aandelenkoers voor te zijn' is het voor iedereen duidelijk waarom de financiële rapportage versneld moet worden. Vandendriessche stelt kritische vragen, geeft duidelijke voorbeelden en toont een aantal eenvoudige stappen die u helpen om zowel over de inhoud als de vorm van uw visie na te denken. Daarmee is hij er volgens mij goed in geslaagd om een boeiende cd samen te stellen die u gerust een paar keer kunt beluisteren. Elke keer kunt u uw eigen visie een klein beetje meer vorm geven, totdat u er een hebt gecreëerd die zowel uitdagend als realistisch is. De vorm van luisterboek is handig gekozen omdat het u de ruimte geeft om zelf lekker na te denken over uw visie terwijl u luistert. Zoals John Harrington dat mooi verwoordt: 'Boeken geven geen wijsheid waar er geen wijsheid was, maar waar er wijsheid is, wordt deze door het lezen groter'.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden