Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

60 werkvormen voor creatieve sessies

Er zijn van die boeken waarvan het gewoon slim is om ze in de kast te hebben staan. '50 werkvormen voor creatieve sessies' is er zo een. In ieder geval voor iedereen die met enige regelmaat bijeenkomsten organiseert voor groepen mensen, zoals trainers, managers en consultants.

Daniëlle de Jonge | 24 februari 2009 | 2-3 minuten leestijd

De 50 uitgeschreven werkvormen in dit boek geven inspiratie om een sessie op meer ludieke wijze vorm te geven. Vaak zijn ze een-op-een over te nemen uit het boek. Meer ervaren sessieleiders kunnen het gebruiken als basis om oefeningen verder vorm te geven. Bij veel werkvormen staan overigens variatietips, dus de mogelijkheden zijn talrijk. Rozemarijn Dols en Josine Gouwens hebben een fraai boek geschreven dat je er vaak even bij pakt als je een bijeenkomst gaat organiseren.

De indeling van '50 werkvormen voor creatieve sessies' is lekker praktisch. Eerst bepaalt u de doelstelling van uw sessie. Bijvoorbeeld het vergroten van (zelf)inzicht, originele ideeën bedenken of creatieve vaardigheden versterken. Hebt u dat eenmaal gedaan, dan bladert u door een van de zeven hoofdstukken heen voor de meest geschikte werkvorm. Per hoofdstuk vindt u er een aantal, dus voor iedere groep wat wils.

Bij elke werkvorm staat met een, twee of drie sterren aangegeven of de voorbereiding weinig of veel tijd vergt. Iedere werkvorm is ook nog handig ingedeeld door een logische opbouw in doel, de schat ofwel het resultaat en de route om die schat te bereiken.

Bij elke werkvorm staat een spreuk die slaat op de inhoud. Leuk om te gebruiken in bijvoorbeeld de uitnodiging naar de deelnemers. Voor wie wat minder ervaren is met het ontwikkelen van groepsbijeenkomsten biedt het boek tips om een sessie succesvol vorm te geven. De schrijfsters hebben hun best gedaan om prikkelende titels voor de werkvormen te bedenken.

Neem bijvoorbeeld De zeereis, Diner pensant et amusant, Chinese Roulette of Hartstochtelijk kiezen. Al nieuwsgierig wat er gedaan gaat worden? De deelnemers vast wel als ze dit te horen krijgen. De inhoud van sommige van de 50 variaties zijn voor ervaren organisatoren bekend terrein. Zo wordt er wel vaker gewerkt met beeldkaarten, bijzondere vragen om met elkaar kennis te maken, de hoeden van De Bono, tekenen van de huidige of gewenste situatie of het maken van collages. Dat maakt ze overigens niet minder leuk en zinvol! Meer verrassend zijn de oefeningen waarbij een inspiratietafel wordt gebruikt, een talking stick de zaal rond gaat, metaforen worden bedacht en verkeersborden de revue passeren.

Meer gedurfd wordt het als een groep deelneemt aan een loopmeditatie of ontdekt welke Goden & Godinnen er in een team zitten. Goede afstemming op de groep en een leuke, inspirerende sessie zorgen voor gegarandeerd plezier en een zinvolle bijeenkomst. Wanneer een bijeenkomst langer duurt of de werkvorm onderdeel is van een training, is het goed om een afwisseling te maken met andere oefeningen. Alleen maar creativiteit is niet voor iedereen prettig. In training kan zelfs de mix worden gemaakt met meer traditionele werkvormen zoals het rollenspel of een quiz.

Mijn persoonlijke ervaring leert dat een afwisseling van werkvormen zorgt voor een actieve dag, waarbij iedere deelnemer zijn of haar leerdoelen haalt. Iedereen leert immers anders en door de mix is er voor iedereen voldoende te halen. Als het even meezit ziet het boek er binnen de kortste keren beduimeld uit. Genoeg ideeën om volop mee aan de slag te gaan, een blijvertje!

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden