Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Peak Performance

'TOP inspiratie' is een boek bestemd voor wie het beste uit zichzelf wil halen en de top wil bereiken. Met deze clichézin opent Katja Staartjes haar boek. Velen voor Katja Staartjes gebruikten de metafoor van bergen beklimmen om een doel te bereiken. Het enige verschil is dat Katja Staartjes daadwerkelijk de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld beklommen heeft. Naast toppen bedwingen heeft Katja Staartjes ook managementfuncties vervuld in zowel het bedrijfsleven als in de zorg. Hierdoor kan zij een boek schrijven uit persoonlijke ervaringen. Katja Staartjes heeft met deze unieke combinatie van ervaringen het beste uit zichzelf gehaald en gebundeld in 'TOP inspiratie'. In haar tekst over 'ambitie' schrijft Katja Staartjes: 'ik leg de lat hoog bij wat ik doe, met een zesje ben ik niet tevreden'. Wordt met 'TOP inspiratie' de lat niet te hoog gelegd?

Peter Vermeulen | 6 mei 2008

Katja Staartjes geeft heldere analyses over haar avonturen, en deze zijn in een prettige stijl geschreven. Het boek is opgebouwd in vijf hoofdstukken; dromen van je top, op weg, samenspel, succesfactoren en topervaring. Elk hoofdstuk bestaat uit een tiental thema's - of managementvraagstukken - waarin telkens één metafoor toegelicht wordt. Leuk bedacht maar wel een open deur. Een thema bestaat uit twee pagina's waarbij telkens op de linkerpagina een foto afgebeeld is. Elk thema begint met een persoonlijk verhaal. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk 'Passie' beschrijft Staartjes dat haar passie voor de bergen in haar studententijd begonnen is, wat haar passie is of voor haar betekent. Vervolgens wordt het thema in een paar zinnen afgesloten door een link te leggen met succes. Deze methodiek past de schrijfster in het gehele boek toe. Vaak wordt een reiservaring kort afgesloten met een stelling of een vraag gekoppeld aan persoonlijk succes. In 'TOP inspiratie' worden niet alleen de succesverhalen beschreven, maar is er bijvoorbeeld ook aandacht voor angst, twijfel, verkeerde leiders, een falende organisatie, collega's met een andere missie, een slechte voorbereiding. Staartjes doet hierover een persoonlijk boekje open, waardoor er een blik achter de schermen van een bergsporter gegund wordt. Katja Staartjes heeft de thema's overzichtelijk geordend. De beschreven metaforen tussen het beklimmen van een berg en persoonlijk of managementsucces liggen voor de hand, met hier en daar een leuke vondst. 'TOP inspiratie' geeft een goed beeld van de vraagstukken en het leven van topklimmers, die tot het uiterste gaan. Volgens Van Dale staat top voor: uiterste, het hoogste dat te bereiken is, de belangrijkste, beste of hoogste. Iets hoger bereiken bestaat niet. Katja Staartjes wil met dit boek laten zien wanneer je iets echt wilt, het ook lukt. 'Je kunt ergens als een berg tegenop zien, maar als je bezield bent en goed voorbereid op pad gaat, stap voor stap omhoog, je doel en je omgeving scherp in de gaten houdt en je talenten gebruikt, sta je versteld van wat je kunt.' Conclusie: indien u de bergsport een warm hart toedraagt zult u van dit boek genieten. De subtitel 'Levenslessen van een bergbeklimmer' beschrijft het boek het best. Beschrijvingen van persoonlijke levenservaringen van Katja Staartjes. Het is duidelijk dat de directe aanleiding voor dit boek de lezingen vormden die Staartjes geeft. 'TOP inspiratie' is een fotoboek. Indrukwekkende tot de verbeelding sprekende foto's welke de onderwerpen en thema's versterken. De metafoor in het thema 'Geen top' is echter op 'TOP inspiratie' van toepassing. 'Soms lukt het niet wat je wilt. Je doet er alles voor, maar je haalt de top niet.' Hiermee heeft ze de lat voor zich zelf iets te hoog gelegd.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is entrepreneur en CEO van OPHTECS Europe B.V. en schrijft recensies op persoonlijke titel. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden