Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kracht van stille mensen

Als adviseur is het belangrijk om goede relaties te bouwen met de mensen waarvoor en waarmee we opdrachten doen. Dit vereist een bepaald niveau van sociale vaardigheden. Mijn collega’s zijn dan ook open, geïnteresseerd, vriendelijk en gaan altijd uit van het goede in mensen. Nieuwsgierigheid, openheid, het leggen van contact en oog hebben voor de ander vinden wij belangrijke competenties voor ons vak. Mijn collega’s zijn voornamelijk extraverte mensen. Extraverte mensen die makkelijk contact leggen, netwerken als tweede natuur hebben en overal het podium kunnen pakken.

Milou Engelaer | 17 september 2015

Ik pas zelf niet voor 100% in dit profiel. Een goede reden om me eens te verdiepen in de verschillen tussen mijn collega’s en mijzelf. En zo kwam ik uit op ‘De kracht van stille mensen’ van Sophia Dembling, een introverte dame die terecht geprezen wordt om haar humor en scherpte. Zelf kijk ik meestal even de kat uit de boom. Maar in mijn jaarclub ben ik vaak het middelpunt van de aandacht door de grappen die ik maak. Ik krijg energie van mensen om me heen. En ik krijg energie van op een bankje zitten en mensen kijken. Ik ga niet graag naar verjaardagsfeestjes maar ik ga wel graag naar feestjes waar ik kan dansen. Ik wil alles met je delen, maar dan moet je me wel de goede vraag stellen en aandachtig naar me luisteren. Ben ik dan extravert of introvert? Ben ik dan asociaal, verlegen, kieskeurig? En wat betekent dit voor mij als professional? Moeilijke vragen, waarop Sophia Dembling haar licht laat schijnen. In haar boek geeft zij een mooi inkijkje in de wereld van introverte mensen. Het boek beschrijft de tegenstellingen tussen de wereld van de introverte mens en die van de extraverte mens: waar ze energie van krijgen, hoe ze geluk ervaren en dat uiten, wat de voor- en nadelen ervan zijn. Ze legt uit hoe het is om een introvert persoon te zijn in een extraverte wereld. Tijdens het lezen van dit boek hed ik een aantal Aha-erlebnissen. Maar ik zit net zo vaak fronsend te lezen over emoties en ervaringen die ik niet herken. Dit boek bevestigt dat ik mij in vergelijking met mijn collega’s dichter aan de introverte kant van het spectrum begeef. Maar dit boek bevestigt vooral dat introversie/extraversie een spectrum betreft. En dat beide karaktereigenschappen voordelen hebben, ook in het vak van adviseur. Dit boek is een aanrader voor de introverte mens die nog een beetje met zichzelf in het reine moet komen. Maar ook voor de extraverte mens die met alle mensen wil kunnen samenwerken. En voor de managers van de introverten. Zodat die misschien beter inzien wat de kracht is van stille mensen. In de consultancybranche lijkt het soms alsof je een minder goede adviseur bent als je introvert(er) bent. Bijvoorbeeld als je zoals ik van nature de kat uit de boom kijkt. Maar ik denk dat dat niet klopt. Ik denk dat introverte adviseurs zo hun voordelen hebben. Omdat ze goede voelsprieten hebben, tussen de regels door luisteren, snel diepgang in relaties weten te vinden, rake dingen zeggen en goede vragen stellen. Want dat is dus de kracht van stille mensen.

Over Milou Engelaer

Milou Engelaer houdt zich voornamelijk bezig met organisatie-ontwikkelvraagstukken, meestal in de ziekenhuiswereld maar soms ook in andere delen van de zorgsector (langdurige zorg, farmaceuten). Dat doet ze zowel in project- en programmateams als in de rol van procesbegeleider. Daarnaast geeft ze regelmatig trainingen en begeleidt ze intervisie. Ze is verbonden aan TwynstraGudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden