strong>Op de achterflap van het boek Geluk 2.0 onder redactie van Leo Bormans staat ‘Geluk 2.0, de grondig vernieuwde versie van de wereldwijde bestseller The World Book of Happiness, brengt een actueel overzicht van wat we écht weten over geluk en wat we daar meer mee kunnen in ons eigen leven en in de samenleving.’
Of het dat waar kan maken, weet ik niet. Wat ik wél weet is dat de hoofdstukken kort en toegankelijk zijn, het boek met veel plaatjes is vormgegeven en in die zin makkelijk te lezen is. Maar in die toegankelijkheid zit wat mij betreft ook de grootste tekortkoming. Het ontbreekt aan diepgang en het leidt tot herhaling van de lessen over geluk. Herhaling kan aanzetten tot leren, maar ook tot verveling. Het boek is met zijn korte toegankelijke hoofdstukjes misschien wel vooral leuk voor plekken waar mensen moeten wachten. De wachtruimte van de huisarts, psycholoog of zelfs de kapper zouden leuke plekken zijn om terwijl je wacht even het rijk geïllustreerde boek door te bladeren en even wat pointers mee te pakken.
Grondig herzien, maar ook veel recycling
Dit is dus het boek over Geluk 2.0. In de eerste versie stonden volgens de inleiding honderd hoofdstukken van wetenschappers over de hele wereld die iets vertellen over hun kennis, onderzoek over geluk, wat het betekent, wat ons gelukkig maakt, enzovoort. In de grondig herziene versie zijn 50 van de hoofdstukken uit het oorspronkelijke boek behouden gebleven en zijn er 50 nieuwe hoofdstukken toegevoegd. In de inhoudsopgave is duidelijk aangegeven welke hoofdstukken nieuw zijn. Met een N achter de titel is te zien dat de hoofdstukken speciaal voor dit boek zijn geschreven, een H vertelt ons dat het een hoofdstuk is dat eerder in 'Hoop, the World Book of Hope' is verschenen en als er niks staat, stonden de hoofdstukken al in het oorspronkelijke boek. Er wordt dus flink wat gerecycled in dit boek en als je de oude versie van the World Book of Happiness of the World Book of Hope al hebt gelezen, is het de vraag of je dit boek je veel nieuws gaat leren.
Toegankelijke korte hoofdstukken en rijk geïllustreerd
Ik gaf al aan dat het boek rijk geïllustreerd is. In die zin voelt het boek tot op zekere hoogte misschien wel meer aan als een tijdschrift dan als een serieus boek. De stijl waarin het boek geschreven is, is toegankelijk, maar in het algemeen ook droog. Het leest wel makkelijk, maar niet superlekker weg. De hoofdstukken zijn steeds 2 tot 5 pagina's lang en dat is inclusief veel wit, wat lekker veel rust geeft en veel illustraties. Elk hoofdstuk eindigt met 'de sleutels' van geluk die in het betreffende hoofdstuk naar voren zijn gekomen. Ook dat maakt het toegankelijk voor een breed publiek, maar je kan je afvragen van de meerwaarde van een dergelijke samenvatting als de hoofdstukken al zo superkort zijn.
Rijk geschakeerd, maar ook weinig diepgang
De beknoptheid en de hoeveelheid hoofdstukken van afzonderlijke wetenschappers uit heel veel landen bieden enerzijds een zo rijk geschakeerd mogelijk beeld van wat we op dit moment van uit de wetenschap weten over geluk. Enerzijds is dat leuk, maar in honderd korte hoofdstukken leidt dat ook tot herhaling en tot gebrek aan diepgang. Soms wil je ook wel even dat het boek wat dieper gaat en iets meer achtergrondinformatie geeft over bijvoorbeeld of de verbanden die zijn aangetoond vooralsnog alleen correlaties zijn of er een oorzakelijk verband is en wat dan de richting is van dat verband. Zulke vragen worden niet beantwoord. En we weten door de beknoptheid niet of dat is omdat men het nog niet weet, of er domweg geen ruimte voor was in de opzet van dit boek.
Vooral een leuk boek om even kort wat pointers over geluk op te pikken
Al met al vind ik het geen boek dat ik met gemak en plezier van kaft tot kaft achterelkaar door zou lezen. Misschien kan je elke dag een hoofdstuk lezen voor het slapen gaan, zodat je misschien minder valt over de mate van herhaling en het juist wel lekker is dat het niet vaak te ingewikkeld wordt. Of misschien is het vooral een boek voor in wachtruimtes en op leestafels van artsen, psychologen, kappers enzovoort. Dan zijn de korte hoofdstukjes juist fijn. Als je aan de beurt bent, is de kans groot dat je een of meerdere hoofdstukken uit hebt en er iets van hebt opgestoken over geluk en wat je moet doen of laten om het te ervaren.
Over Sippy van Akker
Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.