Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De guerrillamarketingrevolutie

'De guerrillamarketingrevolutie' is qua uiterlijk letterlijk en figuurlijk een echt boek. Meer dan 300 pagina's, behoorlijk formaat, dikke kaft en veel foto's. Hier begin je niet zo maar aan. Het boek ziet er absoluut verleidelijk uit dus de echt geïnteresseerden in het onderwerp guerrillamarketing zullen het wel ter hand nemen. Eerlijk gezegd is dat zonde. Het boek heeft namelijk veel meer in zijn mars. Aan het eind schrijft Cor Hospes dat hij eigenlijk van plan was het boek de titel guerrillamarketing manifest te noemen, maar op aanraden van zijn uitgever heeft hij dat niet gedaan. Zonder meer jammer, want het boek kan een dergelijke titel makkelijk aan.

Eric van Arendonk | 26 maart 2012

In ogenschouw nemende dat het hele landschap van marketingcommunicatie aan het veranderen is, waardoor de waarde van traditionele middelen afneemt, zullen we wat anders moeten verzinnen om onze boodschap over te brengen of om de aandacht van onze doelgroep op ons te vestigen. Hospes toont in 'De guerrillamarketingrevolutie' echter overtuigend aan dat de mogelijkheden hiervoor omvangrijk zijn. De voorbeelden vliegen je om de oren en laten je zien dat creativiteit loont. Guerrillamarketing is niet slechts weggelegd indien je over een beperkt budget beschikt, als een soort laatste redmiddel. Eigenlijk is de naam guerrillamarketing inmiddels achterhaald en roept het een verkeerd beeld op. De auteur geeft duidelijk weer dat het een volwaardig communicatiemiddel is dat serieus meegenomen moet worden bij de samenstelling van de totale communicatiemix. Hospes deelt de mogelijkheden van guerrillamarketing op in de zogenaamde 10 O's: opvallen, oppikken, opfleuren, opleuken, opkloppen, opfokken, oplossen, opleiden, openstellen en opvlammen. Allemaal mogelijkheden waarop je kunt inhaken met je communicatie. De auteur laat in zijn boek zien dat het niet een kwestie is van gewoon doen, er zitten ook risico's aan vast. Het is niet altijd voorspelbaar hoe de reactie van het publiek of de overheid zal zijn. Neem de befaamde Bavariababes in Zuid-Afrika tijdens het WK voetbal in 2010. Ze werden uiteindelijk opgepakt en kwamen in een politiecel terecht. Dit stond niet echt in het scenario. Ik ben zeer enthousiast over het boek. Het zet je aan het denken omtrent de inzet van communicatiemiddelen. Het houdt je scherp om de doelgroep en het uiteindelijke communicatiedoel voor ogen te houden en een keer weg te lopen van de traditionele middelen. De voorbeelden werken inspirerend. De enige opmerking die ik wil maken is dat de onderliggende theorie een beetje verborgen zit in de tekst. Het staat er wel in maar je moet het zoeken. Het zou mooi geweest zijn indien deze materie wat meer specifieke aandacht had gekregen. Naast marketeers raad ik het boek aan met name aan iedereen die te maken heeft met (marketing-)communicatie. Mijns inziens wordt deze vorm van (guerrilla) communicatie steeds belangrijker. We zien om ons heen hoe de traditionele vormen aan impact inboeten. Ik denk niet dat ze ooit zullen verdwijnen, maar hun rol zal zeker anders worden, als dat niet al het geval is. Of zoals de auteur zelf stelt; 'we gaan van zenden naar geven; van belevenis naar betekenis en van vermaken naar verrijken'. De kernvraag van marketeers is niet meer : 'Wat kunnen we verkopen?', maar 'Hoe kunnen we wat betekenen?', 'Hoe relevant kunnen we zijn?'. Dat daar een andere manier van denken en handelen bij hoort behoeft weinig uitleg en dit boek zal je daarbij zeker helpen.

Over Eric van Arendonk

Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden