Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Merk toch hoe sterk

De student die ingewijd wilde worden in de wereld van merkenmanagement, had tot nu toe eigenlijk alleen Riezebos' 'Merkenmanagement' tot zijn beschikking. Een brede inleiding waarin vrijwel alles te vinden is wat je over het onderwerp moet weten; met gepaste diepgang. Over branding is natuurlijk veel meer gepubliceerd, maar al die boeken missen toch vaak de overzichtelijkheid, volledigheid en toegankelijkheid van dit boek.

Bert Peene | 19 februari 2008

'Merkenmanagement' van Riezebos heeft concurrentie gekregen van 'Merk toch hoe sterk; het merk als strategische factor tot succes'. Het is geschreven door Paul Moers, die als managing partner verbonden is aan het merkadviesbureau HIGHvalue. Een kenner dus en dat merk je. Alle relevante aspecten van branding komen aan de orde, met de juiste accenten. Bovendien zit hij duidelijk niet om aansprekende praktijkvoorbeelden verlegen. Moers schetst allereerst de maatschappelijke context waarin bedrijven opereren, om van daaruit duidelijk te maken dat investeren in je merk belangrijk is. Voor veel ondernemers is dat immers de enige mogelijkheid om zich nog echt in de markt te onderscheiden. Hiermee is als het ware het theoretisch fundament voor het boek gelegd. Dan volgen vier uitvoerige casusbeschrijvingen, waarin Moers laat zien welke rol het merk speelt in achtereenvolgens de Fmcg (Red Bull), retail (Albert Heijn), B-to-B (DuPont) en de dienstensector (Interpolis). Het boeiendst vond ik het hoofdstuk 'Leerpunten', waarin hij onder meer ingaat op de vraag hoe je een merkgeoriënteerde omgeving kunt creëren. Dat mag toch wel het Leitmotiv in dit boek heten, zo je al van een Leitmotiv kunt spreken in een publicatie die zo breed van opzet is. Moers wil zijn lezers vooral duidelijk maken dat je als ondernemer of manager niet overnight moet besluiten aan branding te gaan doen. Dat moet een principiële keus zijn en voor je die maakt moet je je afvragen hoe merkgeoriënteerd je bedrijf feitelijk is. Hij onderscheidt vier mogelijkheden: - merkgeoriënteerde bedrijven (het merk is het sturende principe voor het ondernemingssucces geworden); - merkgeïnteresseerde bedrijven (er wordt al wel met merkproposities gewerkt, maar de merkwaarden zijn nog onvoldoende uitgekristalliseerd); - merkopportunistische bedrijven (doen aan branding als het ze uitkomt); - merksceptische bedrijven (vinden branding zonde van de moeite). Voor de merkopportunisten heeft Moers een apart hoofdstuk aan de valkuilen van het merk gewijd. Een mooi voorbeeld van zo'n valkuil is – 'Valkuil 2: Een merk zorgt wel voor zichzelf' – Voor de merkgeïnteresseerden is er verder een hoofdstuk met lessen hoe je je merk relevant houdt – 'Les 1: Merk vraagt om support topmanagement'. Het boek sluit af met een tweetal uitvoerige bijlagen: een met interviews met professionals uit de industrie en een met extra casussen: over Nivea, Bolletje, Swatch en Intel. 'Merk toch hoe sterk' is geschreven als een weerslag van vele jaren werkervaring op het gebied van merken en dat heeft een rijk en prettig leesbaar boek opgeleverd.

Over Bert Peene

Bert Peene werkte jarenlang als kerndocent bij IMAGO Groep, Via Vinci Academy en C-Lion, opleiders voor het onderwijs. Daarnaast voerde hij als zelfstandige opdrachten op het gebied van organisatieontwikkeling uit in profit en non-proft. Tegenwoordig werkt hij als free lance docent en schrijft hij voor diverse bladen over managementliteratuur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden