Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Teams van de toekomst

Teams van tegenwoordig zijn een stuk dynamischer dan vroeger. Ze opereren in een snel veranderende wereld en wisselen vaker van samenstelling. Hoe gaat zich dat in de toekomst verder ontwikkelen? Hoe moet je teams van de toekomst managen? Waarop moet je ze managen? Jaco van der Schoor en Guido van de Wiel, de auteurs van ‘Teams van de toekomst’ vertalen huidige trends en ontwikkelingen naar dilemma’s waar de teammanager van de toekomst rekening mee moet houden.

Annett Keizer | 6 augustus 2014

Teams die voorbereid zijn op de toekomst zullen het verschil maken, zo luidt de stelling van de auteurs. Volgens hen zijn social media, flexwerken, internationalisering en onze 24-uurs economie van grote invloed op het werken in teams. Teams van de toekomst zijn nooit compleet in hun samenstelling. Ze halen hun kennis overal vandaan, ook van buiten de grenzen. Het professionele speelveld is groter geworden. Teams wijzigen sneller dan ze zich kunnen ontwikkelen volgens de oude regels van groepsdynamica. Dit vraagt om een nieuwe vorm van (team)leiderschap. Rode draad in het boek is de vraag: wat kenmerkt teams van de toekomst? Jaco van der Schoor en Guido van de Wiel zetten vervolgens de stap naar hoe je, als manager, grip krijgt op de dynamiek van deze toekomstige teams. De auteurs doen dat door stapsgewijs toe te werken naar een zogenaamd wielmodel. Ze nemen bestaansrecht, inrichting, dynamiek en omgeving van teamwerk als de vier dimensies om de effectiviteit van het team in kaart te kunnen brengen. Waarom is het team bij elkaar? Hoe is het georganiseerd? Hoe werkt het samen? Wat is het krachtenveld? Daar zetten de auteurs acht redenen voor teamwerk naast, want samenwerken in teams zal hoe dan ook blijven bestaan. Maar de bestaansredenen van een team geven ook reden tot spanningen. Hoe zorg je er als teammanager voor dat je een goede balans vindt tussen capaciteit en tijd versus een goede sfeer en sociale contacten? Wanneer gaat efficiënt werken, met steeds minder mensen en het accent op targets, ten koste van de gezelligheid op het werk? Wat is de juiste balans tussen eigen ontwikkeling van medewerkers en de continuïteit en reproduceerbaarheid van het bedrijf? Teamleden willen per slot van rekening ook werken aan hun employability en willen hun talenten ontwikkelen. Als het niet binnen hun huidige (team)werk kan, dan stappen ze over naar een ander project of werkgever. Het antwoord op deze vragen vatten de auteurs samen als ‘sametimemanagement’. Wie leiding geeft aan teams denkt in de toekomst niet meer in termen van of/of, maar en/en. Elk team heeft zijn eigen bestaansrecht en kent zijn eigen, unieke omstandigheden. Daarbij is de externe omgeving belangrijker dan ooit. De effectiviteit van teams is dan ook steeds vaker uit te drukken in het effectief omgaan van het team met de omgeving waarin het team opereert. Daarmee heeft de teammanager na het lezen van dit boek nog geen stevig handvat om zijn team toekomstproof te maken, maar in elk geval wel een glasheldere analyse die hem kan helpen om zelfbewuste keuzes te maken die er toe doen.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jaco van der Schoor, Guido van de Wiel
Teams van de toekomst

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden