Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mirror Me

Oudejaarsavond 2009. Rond 21.30 had ik een goed gesprek met een aantal van mijn vrienden. Het was op gang gebracht door het spel 'Mirror Me'. Volgens de ontwerpers van F&F games: 'een verrassend relatiespel voor vrienden, familie en collega's'. Nadat we de omschrijving toch maar goed doorgenomen hebben om te snappen hoe het spel werkt, (direct beginnen gaat niet goed ontdekten wij) zijn we door de zogenaamde 'ja-nee vragen' in een goed gesprek beland. Het is een leuk spel dat doet wat het belooft (een goed gesprek veroorzaken) en de vragen kun je ook in je vriendenkring, familie of werk buiten het spel om goed gebruiken!

Ilja Jacobs | 21 januari 2010

Een relatiespel voor vrienden, familie en collega's uitproberen kan maar op een manier, dus zaten we op oudejaarsavond gezellig om het bord van 'Mirror Me' van F&F games om onszelf te spiegelen in de ogen van een ander. Al eerder had ik natuurlijk het spel in de roze doos opengemaakt om te kijken waaruit het allemaal bestond. Een bord, pionnen, 2 soorten vragen 'wie' en ' ja-nee', stemkaarten en heel veel fiches (met een bewaarzakje). Allemaal redelijk basic, niet op mooi glossy papier of zo. Daarnaast de handleiding, die ik zelden vooraf lees en nu dus ook niet. s Avonds zaten we lekker met een wijntje aan tafel en we dachten direct te kunnen gaan spelen. Maar al snel bleek dat de spelregels toch wel even bestudeerd moeten worden. Niet voor de vragen, die zijn namelijk duidelijk, maar wel voor het stemmen en de verschillende acties op het bord. Nadat we dat gedaan hadden, ging het als een speer. Wat je eigenlijk doet is met de totale groep stemmen op een wie vraag, bijvoorbeeld 'wie is een echt toetjes-mens?' Je mag twee stemmen (fiches) uitbrengen op een of twee personen (het is niet zichtbaar op wie je de stem uitbrengt). Daarna schat je in hoeveel er op jou gestemd is. Dat scoor je met hoog, midden of laag. Dus je kijkt of je een goed beeld hebt van hoe anderen jou zien. En dat is bij sommige vragen heel eenvoudig, maar je zit er toch regelmatig naast. En dat leidt weer tot interessante discussies rond de vraag: waarom denk je dat van mij? Het spel gaat nog meer leven bij de 'ja-nee' vragen. Bij sommigen daarvan kwam de discussie echt los. Bij een 'ja-nee' vraag speel je één-tegen-één. Bijvoorbeeld 'Is genieten van het leven je belangrijkste doel?' Zo zijn er nog veel meer vragen. Toen we na een tijdje genoeg hadden van het spel, zijn we gewoon met deze vragen doorgegaan. Leuk detail is trouwens dat je op internet nieuwe vragen kunt downloaden en het spel ook online kunt spelen! Ik weet dat het spel is ontstaan in de studententijd van de makers en zo'n spel is het ook echt. Van die lange gesprekken over de zin van het leven waarvoor je tijdens je studententijd voldoende tijd had, daartoe leidt dit spel ons nu ook. Hoewel het leven drukker is en de agenda veel voller, word je door het spel weer aangezet tot nadenken over allerlei thema's. En dat weer eens met meer mensen dan alleen je partner. Erg leuk dus. Geen spel om wekelijks te doen maar ik zal het zeker nog eens uit de kast halen om het met een nieuwe groep spelers te spelen.

Over Ilja Jacobs

Ilja Jacobs is auditor bij de provincie Overijssel, is freelance docent en zit in de raad van toezicht van een welzijninstelling. Ze schrijft de recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Florian Bekkers, Ferdinand Harmsen
Mirror Me

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden