Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dienstbaar zijn is het nieuwe goud

Paul Moers stort zich met zijn 'Dienstbaar zijn is het nieuwe goud' op het onderwerp dienstbaarheid. Dat lijkt uitgekauwd, maar de schrijver maakt je al snel duidelijk dat dit niet het geval is. Met wat mooie oneliners weet hij de lezer vanaf het begin al te prikkelen: '8 stappen om je klant te verdienen' en 'verras de klant, voordat deze jou verrast'.

Johan Bel RM | 5 september 2013

'Dienstbaar zijn is het nieuwe goud' opent met Jumbo als toonvoorbeeld van dienstbaarheid in de vorm van een voorwoord van Colette Cloosterman-van Eerd, Directeur Marketing en Formule bij Jumbo. Daarna neemt Moers ons mee in het onderwerp. In de inleiding en in hoofdstuk 1 en 2 maakt hij het belang van dienstbaarheid duidelijk en waar het mis kan gaan. Her en der vervalt de schrijver in wat algemeenheden, maar de voorbeelden zijn erg herkenbaar. De boodschap is dat het feitelijk voor bedrijven bittere noodzaak is om hard te werken aan hun dienstbaarheid door de toenemende concurrentie (crisis) en de enorme openheid van communicatie (social media). Hoofdstuk 3 gaat over merken. Het onderwerp op die plek in het boek komt wat raar over. Het lijkt de lijn van het verhaal te onderbreken. Bovendien komt dit opnieuw aan de orde in hoofdstuk 5. Wel maakt Moers duidelijk dat sterke merken loyale klanten opleveren. In hoofdstuk 4 wordt de lezer echt diep in het onderwerp van het boek gezogen. Met veel voorbeelden krijg je werkelijk gevoel bij de essentie van dienstbaarheid. De 4 G's - Gemak, Gewin, Genot en Geluk - vind ik bovendien een mooie bruikbare kapstok. Na de volledige onderdompeling in dienstbaarheid gaat het er natuurlijk om hoe je dit in de praktijk kunt brengen en kunt omzetten in actie. Moers reikt daarvoor in hoofdstuk 5 en 6 uitstekende handvatten aan met een 8-stappenplan en de 6 O's van dienstbaarheid. Het boek sluit ten slotte af met drie uitgebreide casussen in hoofdstuk 7. Al met al is het een heerlijk en waardevol boek om te lezen. Het leest makkelijk weg door een prettige wijze van schrijven en de plezierige opmaak. De aangereikte kennis is bovendien toepasbaar in iedere organisatie, b2c, b2b, non-profit of overheid. Maar de echte waarde van dit boek zit in de vele praktische voorbeelden en casussen van bedrijven die het goed doen en van bedrijven die fouten hebben gemaakt. Dat is heel herkenbaar voor de lezer en geeft diepgaand inzicht in de essentie van dienstbaarheid. Het theoretische kader is niet zo sterk, maar dat past ook wat minder bij het onderwerp. Dienstbaar zijn moet je vooral doen !

Over Johan Bel RM

Johan Bel RM is sinds 2009 mede-eigenaar van het marketingbureau Acsense. Acsense ondersteunt MKB-bedrijven in het oosten van het land met strategische en duurzame marketing. De focus ligt daarbij op duurzame energie, afval- en watermanagement, maakindustrie, bouw en infra. Bels achtergrond ligt in de industrie en groothandel, waar hij in 22 jaar tijd meerdere marketing- en commerciële directiefuncties heeft bekleed. Hij heeft als opleidingen HEAO-CE, Nima-C en WO-bedrijfskunde en is geaccrediteerd Register Marketeer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden