Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

RQ

Wie slim is zorgt dat hij een hoog RQ (risico quotiënt) krijgt. Je hoeft namelijk geen hoog IQ te hebben om een hoge risico-intelligentie te ontwikkelen. Dylan Evans laat zien dat je met een hoog RQ wel slimme beslissingen kunt nemen. Hij vertelt ook nog eens hoe je je RQ kunt verhogen. Met succesverhalen van de beursvloer, paardenraces maar ook uit het dagelijks leven klinkt dit bijna te mooi om waar te zijn. Een kritische blik.

Jan Jacob Bos | 14 september 2012

Hoe kan het dat slimme mensen soms toch domme beslissingen nemen? Natuurlijk is deze vraag te generiek om een bevredigend antwoord op te kunnen geven. Een belangrijke oorzaak is echter dat men de situatie verkeerd ingeschat heeft. Achteraf is dit makkelijk te constateren, op het moment zelf is dat natuurlijk veel moeilijker. Deze verkeerde inschatting kan weer afgeleid worden uit het feit dat de hersenen soms een vertekend beeld aan ons doorgeven. Neem bijvoorbeeld de grootte van de zon. De zon is altijd even groot, toch lijkt de zon aan de horizon veel groter dan dat zij hoog aan de hemel staat. In dit voorbeeld is het niet zo erg dat we een vertekend beeld krijgen van de grootte van de zon. In gevallen waarin een vertekening kan leiden tot cruciale fouten, kun je maar beter bewust zijn van die vertekening. Naast vertekening van onze beeldvorming in bepaalde situaties spelen er nog veel meer factoren een rol om een hoge RQ te ontwikkelen. Het is Dylan Evans goed gelukt om in 'RQ' de wetenschappelijke grondslagen op een luchtige manier te beschrijven, waarbij hij aansprekende voorbeelden gebruikt om dit toe te lichten. De manier waarop hij kansberekening toepast zal veel mensen meer aanspreken dan de methode uit de schoolboeken. Zo lijkt kansberekening voor iedereen toegankelijk. Vooral als de resultaten direct toepasbaar zijn. De meeste aanwijzingen om je RQ te verhogen zijn gemakkelijk in het dagelijks leven in te passen. Hoewel hij succesverhalen beschrijft van mensen met een hoog RQ, is de toepassing van wat Dylan Evans beschrijft nog geen garantie voor succes. Misschien heeft hij een aantal cruciale kenmerken van deze mensen over het hoofd gezien om dat succes te evenaren. Op kleine schaal heb ik zijn aanwijzingen echter al met succes kunnen toepassen. Hoewel je je niet neer hoeft te leggen bij je IQ, met training is je IQ toch wel enkele punten op te schroeven. Het verhogen van je RQ lijkt echter een betere tijdsinvestering om slimme keuzes te maken. Een mooie uitspraak van Robert Anthony: 'Veel mensen zijn er liever zeker van dat ze ongelukkig zijn, dan risico lopen om gelukkig te worden' laat zien dat mensen bang zijn voor onzekerheid. Als je die onzekerheid wegstopt, zal de onzekerheid alleen maar groter worden. Dylan Evans helpt je in 'RQ' om je bewust te worden van die onzekerheid waardoor je het juist in kunt zetten als kracht. Ik kan het boek van harte aanbevelen, maar oefen wel eerst in de dagelijkse praktijk voordat je je vermogen inzet in de paardenraces volgens de tips van Dylan Evans.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden