Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dark net

Marcel Jansen | 21 maart 2017

strong>Het woord vooraf zou ik door iemand anders hebben laten schrijven, de 1e zwarte bladzijde vind ik subliem, inleiding is sterk maar wel wat aan de lange kant. Af en toe gaat de schrijver naar mijn mening iets te lang door over bepaalde onderwerpen terwijl de boodschap reeds duidelijk is, ik verwijs hier naar de intensieve beschrijving van het hoofdstuk 5 met name de ‘silk road’, natuurlijk heeft Bartlett goede research gedaan maar hier en daar iets te gedetailleerd.

Jamie Bartlett, geboren 9 juli 1966, is van huis uit een journalist van the Telegraph en directeur van The Centre for the Analysis of Social Media for Demos in conjunction with The University of Sussex.

In zijn eerste boek een licht hij de sluier op van de duistere diepe krochten van het internet.

Het boek geeft op een heldere manier weer hoe het internet zich heeft ontwikkeld aan de ‘donkere kant’, hoeveel invloed en macht het heeft. We krijgen een beeld van een wereld van hackers, trollen, slachtoffers, kortom een duistere wereld waar we niet meer vanaf komen. De schrijver heeft zeer uitgebreide research gedaan, interviews afgenomen met en opgetrokken met ‘trollers en hackers’.

Helemaal nieuw zijn sommige onderwerpen niet, zoals de informatie over 4chan en bepaalde personages die al eerder werd onthuld in het boek ‘Anonymous’ van de schrijfster Gabriella Coleman, ook een aanrader op dit gebied. Jamie heeft een heldere prettige leesstijl en houdt de lezer geboeid tot de laatste bladzijde.

Hij schrijft op enigszins melancholieke wijze zijn ‘live’ aanwezigheid bij de webcamgirls, en ook de vervaging van normen en waarden bij mensen die zich anoniem achter de PC kunnen verschuilen. Er zit ook een soort waarschuwende boodschap in wanneer Jamie vertelt over de werking van de psyche van de mens wanneer ze geen remmingen meer hebben en hun meest duistere fantasieën willen realiseren via het internet. Hij toont aan dat via internet tegenwoordig alles te koop is, van wapens tot mensen.

De onderwerpen op het darknet waar Jamie over vertelt worden uitgebreid en duidelijk beschreven en zijn voor iedereen te begrijpen, zonder al te veel vaktermen, en wanneer hij deze gebruikt zit er vaak een begrijpelijk verhaal omheen of vertaalt hij het voor je. Het boek bouwt zich langzaam op naar een eindconclusie met een ‘toekomstbeeld’ dat hij schetst en indeelt in 2 groepen Zoltan versus Zerzan, de ‘transhumanisten’ versus de ‘de anarchoprimitivisten’.

We leven in een tijd dat de social media een steeds grotere plaats in onze samenleving zal gaan opeisen, intermenselijke contacten worden steeds minder buiten werktijd, verslavingen aan smartphones e.d. zullen toenemen, psychische problemen, stress en aanverwante ziektebeelden zullen ook toenemen, de ‘darknet’ zal de geesten van de mens nog ziekelijker maken, kortom, we kunnen internet ten goede en ten kwade gebruiken.

Dit boek onthuld redelijk compleet de vreselijke duistere krachten van het internet en de gevolgen voor de mensheid in zijn geheel.

Zelfs hele economieën kunnen worden kapotgemaakt door nieuwe anarchistische bewegingen, d.m.v. een illegaal betaalsysteem zoals bitcoins en ondermijning van defensieve systemen.

Ik heb het met soms verbouwereerdheid en verbazing gelezen, sommige zaken zoals toegankelijkere handel en pornografie lagen voor de hand, maar de ‘live’ ervaringen die hij had tijdens zijn research en het verslag daarvan zoals met Michael, shockeerde enigszins.

De invloed van internet kan dus derhalve op gezonde geesten een zeer verlokkende werking hebben en mensen verleiden tot duistere praktijken op een zeer geraffineerde wijze.

In zijn eindconclusie vind ik hem persoonlijk nogal radicaal in zijn verdeling van de wereld in 2 kampen zoals ik hierboven eerder noemde de transhumanisten en anarchoprimitivisten, of dat zo zal zijn moet de tijd ons leren.

Wanneer je je wilt verdiepen in de ondergrondse schaduwwereld van het internet, is dit boek goed te gebruiken als naslagwerk, op feiten gebaseerd, goed gedocumenteerd en helder woordgebruik.

Over Marcel Jansen
Marcel Jansen is lid van de KNVI, de grootste onafhankelijke beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden