In negen snel te lezen hoofdstukken loodst Jeanine Schreurs je, via het creëren van bevlogenheid voor het hosselen, naar het maken van een plan en geeft ze tips over hoe je een goede hosselaar wordt. Ze ondersteunt haar verhaal met voorbeelden. Haar schrijfstijl is enthousiasmerend. Ga hosselen is niet voor dromers; ook aan concrete zaken zoals planning en financiën besteedt zij aandacht.
Anders naar werk kijken
Eigenlijk is Ga hosselen zo’n boek waarvan je denkt: dit moet iedereen lezen. Waarom? Omdat Jeanine Schreurs mogelijkheden op de arbeidsmarkt schetst in een tijd waarin vaste contracten en loondienst niet meer vanzelfsprekend zijn. Daarbij stimuleert ze je om na te denken over je eigen dromen en mogelijkheden en geeft ze je inzichten waardoor je anders tegen werk aan kunt gaan kijken.
Sterke kanten optimaal benutten
Als je je sterke kanten optimaal wilt benutten, van afwisseling houdt en zuinig kan leven, maar ook hard wilt werken, dan kan hosselen iets voor jou zijn. In het boek wordt hosselen ook genoemd als mogelijkheid om je werk weer op te bouwen na ziekte, om je passie te volgen naast je vaste baan, of op een leuke manier nog doorwerken na je pensioen.
Beren tackelen
Als je geneigd bent beren op de weg te zien, dan zie je deze bij hosselen zeker. Want hoe bouw je voldoende pensioen op? Kan je wel een huis kopen als je inkomen onzeker is? Als je je netwerk nodig hebt om je inkomen te vergaren en je durft jezelf hierin niet voldoende te profileren, wat doe je dan? Jeanine probeert een aantal beren voor je te ‘tackelen’. Ze stipt de kern aan van veel zaken die je moet regelen, of bedenken om een goede hosselaar te worden.
Een leven als hosselaar is niet voor iedereen weggelegd, maar ook dan is het de moeite waard om Ga hosselen te lezen. Het zet je in ieder geval tot nadenken over de huidige arbeidsmarkt en over werken vanuit je passie.
Over Nienke van der Boom
Nienke van der Boom is loopbaancoach.