Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leiderschap in Beeld – ‘Echt een verademing’

‘Leiderschap in Beeld’ is een werkelijk schitterend vormgegeven boek dat toont dat de auteurs heel kundig zijn in het geven van uitleg. Het zijn docenten pur sang, die in staat zijn om complexe en ‘veelkoppige materie’ in duidelijk hapklare brokken op te dienen. Voorzien van zeer veel creatieve vertellingen, voorbeelden en schitterende (!) illustraties. 

Arvid Buit | 31 januari 2022 | 2-3 minuten leestijd

Drie coaches/consultants die schrijven over het uitgekauwde thema ‘leiderschap’. Geen recept voor succes hoor ik u denken. Nou: dat dacht ik ook. Maar dan is dit boek toch écht een verademing. Het eerste dat opvalt is de schitterende vormgeving en de onwaarschijnlijke hoeveelheid illustraties van Eric J. Coolen. Niet zomaar wat losse tekeningen: hij heeft het volledige boek vormgegeven als ware het één groot kunstwerk. En dat werpt zijn vruchten af, in samenspel met de didactische talenten van de drie auteurs.

Lezen en begrijpen

Inhoudelijk is het boek niet per sé nieuw. Maar iets lezen en iets begrijpen zijn twee totaal verschillende werelden. Wat ontzettend veel ervaring en kennis brengt, is dat mensen in staat zijn om complexe materie eenvoudig te duiden. Feitelijk is dit de belangrijkste reden om Leiderschap in Beeld te kopen. Het weet op frisse en geheel nieuwe wijze kleur te geven aan bestaande theorie. Dankzij de verhaallijn van hoofdpersoon John, geven praktische situaties context aan de theorie. Daarnaast leest het gewoon heerlijk. Dat heeft niet ieder boek. Nou dit boek wel.

Politiek sensitieve leiders

Wat ergens wringt, is dat er met name naar leiderschap gekeken wordt vanuit het ‘bestuurlijke’ paradigma. Mensen die in samenspraak met anderen, verbindend en op basis van draagvlak opereren. In de psychologie is dat een duidelijk ander perspectief dan dat van de dominante leider die met name in crisistijd opereert. Dit onderscheid vind ik niet terug in het boek. Dus met name politiek sensitieve leiders of mensen die ambitie hebben er eentje te worden, zullen dit boek waardevol achten. Ook de semi-humoristische maar bovenal kritiekloze opmerking dat de ‘covid-19 regels in het boek worden nageleefd’, tonen geen leiderschap maar volgzaamheid. Iets dat misstaat in een werk als dit.

Wetenschappelijke inzichten

Ik zou Leiderschap in Beeld oprecht aanbevelen voor mensen die leiderschap onderwijzen, of er zelf in onderwezen willen worden. Het biedt in vogelvlucht alle relevante wetenschappelijke inzichten, verwerkt in een lekker verhaal met schitterende tekeningen. Is het allesomvattend? Neen, maar dat beogen noch pretenderen de auteurs. Ze hebben bovenal een enorme meerwaarde gecreëerd met hun didactische talent, overduidelijk seniore praktijkervaring en prachtige vertellingen. Lezen dus!

Over Arvid Buit

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden