Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Van klacht naar kans - ‘Het beste van twee werelden’

Ruim twee jaar geleden alweer verscheen het boek ‘Van klacht naar kans’ van Juriaan Galavazi. Omdat ik Juriaan van nabij heb meegemaakt als mijn huisarts, coach en therapeut, vormt hij een van de rode draden in mijn leven. Ik heb er heel veel aan gehad en nog steeds ben ik Juriaan daarvoor dankbaar.

Peter Streefkerk | 30 mei 2022 | 3-4 minuten leestijd

Zijn boek was destijds dus snel gekocht en het plan om daar een recensie over te schrijven was er ook al snel. Tot nu is het er niet van gekomen, hoewel ik het boek binnen no time heb uitgelezen. Veel in het boek kwam me bekend voor. Ik herkende mijn eigen ervaringen in zijn sprekende voorbeelden én zijn persoonlijke ontboezemingen. Naast een zelfhulpboek is het namelijk ook een verdomd openhartig boek over zijn eigen ervaringen. Als arts en als mens.

Voornemen

Toen ik recent las over Juriaans nieuwe boek JIJ BENT de liefde schoot me mijn eerdere voornemen te binnen. In mijn boekenkast vond ik het boek snel terug, plus een paar kleine notities waar geen recensie van te maken was. Ik was het gevoel en mijn band met het boek kwijt. Ja, ik had de boodschap om (beter) te luisteren naar je lichaam en je leven daardoor te verbeteren wel onthouden, maar er zeker niet naar geleefd. Confronterend? Jazeker maar ook waardevol omdat het me ‘dwong’ om het boek opnieuw te gaan lezen.

Aan de slag

Drie weken geleden ben ik daarmee begonnen, maar, in tegenstelling tot de vorige keer, lees ik het nu niet in één keer uit. Nee, ik lees per hoofdstuk en laat de teksten tot me doordringen. Dat niet alleen, ik ga er ook mee aan de slag want net zoals veel mensen heb ik lichamelijke klachten die mij iets willen vertellen. Als ik ervoor opensta tenminste, want dat vraagt dit boek van Juriaan wel. Een open mind en niet bang zijn om eerlijk in te zien wat er wel en, nog meer, niet klopt. Wat er beter kan als je meer naar je lichaam gaat luisteren. Al dan niet in combinatie met je huisarts, andere medicus en misschien wel coach of therapeut.

Acceptatie

Het boek is niet echt een stappenplan en bevat ook geen succesformule om een 100% gelukkig leven te leiden. Integendeel, het boek gaat ook over de acceptatie van pijn, verdriet en ongemak. Omdat dit ook deel uitmaakt van ieders leven. Ieder hoofdstuk kent eenzelfde opbouw met veel vragen aan de lezer, zoals gezegd de praktijkvoorbeelden, de kernboodschap en een stukje over zelfbegeleiding met de belangrijkste vragen over wat beschreven staat. Hoewel je misschien de indruk kan krijgen dat het boek afstand neemt van de reguliere geneeskunde is dat absoluut niet het geval. Het boek is vooral een pleidooi om die geneeskunde te combineren met de holistische geneeskunde en het beste van beide werelden te combineren.

Persoonlijk

Omdat ik Juriaan persoonlijk ken, maakt dat deze (boek)recensie voor mij een zeer bijzondere recensie is geworden. Een recensie die ik koester omdat het mij dwingt om (verder) na te denken over de vragen die al langer in mijn hoofd rondzingen. Als ik daarmee iemand anders ook kan helpen is dat mooi meegenomen. Het schrijven van de recensie heeft mij ook geholpen en laten inzien dat de eerste keer (snel) lezen van het boek een metafoor was van een deel van de problemen waar ik tegenaan liep (en nog steeds loop) in mijn dagelijks leven. Alles moet bij mij snel, keuzes maken gaat me moeilijk af en echt stil staan doe ik vaak niet. Wie heeft daar de meeste hinder van? Ikzelf in de eerste plaats, maar ook de mensen in mijn directe omgeving.

Valkuil

Heb ik het boek Van klacht naar kans nu uit na drie weken lezen vraag je je misschien af? Nee, absoluut niet. Ik wil namelijk niet in dezelfde valkuil vallen als twee jaar geleden. Het leerproces is niet voor niets begonnen met de zoektocht in mijn boekenkast. Nee, deze recensie schrijf en publiceer ik nú omdat inmiddels Juriaans nieuwe boek JIJ BENT de liefde is verschenen en terecht alle aandacht krijgt. Het lezen laat nog even op zich wachten. Omdat ik eerst de reikwijdte en de impact van de boodschap uit zijn eerste boek (hoe kom ik nu echt van klacht naar kans) goed tot me wil laten doordringen en daar via deze recensie aandacht voor vraag.

Over Peter Streefkerk

Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden