Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Doe 1 ding - ‘Aanrader voor wie meer uit zichzelf wil halen’

A journey of a thousand miles must begin with a single step, luidt een Chinees spreekwoord. Eén enkele stap, één ding tegelijk, één taak, één doel. Denk hier eens over na: hoeveel zou je kunnen bereiken als je alle dingen die je zou kunnen doen negeert en alleen doet wat je moet doen? Dat is de vraag die Gary Keller en Jay Papasan stellen in Doe een ding.

Carla Verwijs | 13 juni 2022 | 2-3 minuten leestijd

Voordat we op zoek gaan naar dat ene ding dat het allerbelangrijkst voor je is, laten we eens kijken naar wat je tegenhoudt. Volgens Keller en Papasan zijn er zes leugens die succes blokkeren:

 1. Alles is even belangrijk. Gelijkwaardheid bestaat niet, dat wil zeggen dat niet alles evenveel aandacht nodig heeft. Dat betekent dat je taken van je to-do list moet doorhalen tot je één werkelijk belangrijke taak overhoudt.

 2. Multitasken. Dat multitasken efficiënt is, is onzin - multitaskers presteren op elk gebied minder.

 3. Een gedisciplineerd leven. Discipline beter inzetten betekent nieuwe gewoonten aanleren. Pak een gewoonte en geef deze tijd (66 dagen) om in te slijten.

 4. Wilskracht is niet alleen een kwestie van willen. We hebben geen onbeperkte wilskracht, dus we moeten ons bewust zijn waar we wilskracht voor inzetten.

 5. Evenwichtig leven: we willen van alles, maar daardoor krijgt niets echt aandacht. Evenwicht vinden we niet in het midden maar door de extremen op te zoeken.

 6. Groot is eng: Niemand weet waar de eigen grenzen liggen, dus het is zonde als we ons daar zorgen over maken. Om een hoger niveau te bereiken, moeten we vaak dingen anders aanpakken in plaats van hetzelfde meer te doen.

Juiste moment

Waar succes werkelijk op neerkomt is op de juiste momenten in je leven de juiste dingen doen. We behalen de beste resultaten als we onze aandacht richten op één enkel ding tegelijk. De vraag is: ‘Wat is dat ene ding dat ik kan doen, waardoor al het andere makkelijker of onnodig wordt?’ Deze focusvraag wordt zowel je handleiding voor het grote plaatje als je kompas voor kleinere acties. Keller en Papasan beschrijven in stappen hoe je voor jezelf deze vraag beantwoordt. Daarvoor kan het ook nodig zijn dat je op onderzoek uitgaat en anderen bestudeert en van hen leert.

Dat ene ding dat je vandaag doet, helpt je met de stap voor morgen, deze week, deze maand, enzovoort. Die kleine stappen creëren de weg naar je ene grote doel. Zie die kleine stap die je vandaag zet als een dominosteen in een reeks die valt en de volgende dominosteen doet vallen.

Praktijk

Hoe breng je dit in de praktijk? Een aantal adviezen: zeg vaker ‘nee’, blokkeer tijd, het liefst vier uur op een dag, om aan dat ene ding te werken, vermijd afleiding. Focus en bescherm je tijd om aan het allerbelangrijkste te werken.

Ik begon met wat aarzeling aan dit boek en vroeg me af of het niet een boek is dat 300 pagina’s breit rondom een simpel principe. In feite is het dat wel, toch was ik verrast bij de suggesties die Keller en Papasan bieden en de vragen die ze stellen. Daardoor haalde ik meer uit het boek dan ik van tevoren dacht en het zette me aan het denken op meerdere punten. Een aanrader voor iedereen die meer uit zichzelf wil halen, in het werk of privé.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

  Personen

   Trefwoorden