Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Inspirerend spreken als leider - ‘Handvatten om een betere spreker te worden’

Wat zijn de ingrediënten en kwaliteiten van een inspirerend spreker? Ik las ‘Inspirerend spreken als leider’ van Filip Muyllaert. Hij biedt antwoorden, en vijf strategieën.

Christel Deckers | 17 juni 2022 | 1-2 minuten leestijd

In deze roerige tijd is er behoefte aan leiders met een helder en nieuw verhaal. Er is behoefte aan perspectief en een nieuw narratief waaruit visie en lef spreekt. Dat roept vragen op. Want al is de boodschap nog zo duidelijk, als de verpakking niet deugt, komt het gewoon niet over. Vragen zoals: Hoe komt het dat sommige leiders inspirerend kunnen spreken en dat je bij andere sprekers al na 2 minuten begint te gapen en je afgeleid bent? Wat zijn de ingrediënten en kwaliteiten van een inspirerend spreker?

Filip Muyllaert beantwoordt die vragen in zijn boek Inspirerend spreken als leider, en draagt bovendien voldoende ingrediënten aan om je verhaal goed en bovenal inspirerend voor het voetlicht te brengen. Het boek is gestructureerd aan de hand van 5 strategieën en bevat boeiende voorbeelden. Ik noem de strategieën.

De eerste strategie is: Focus op de regenboog. De aanbevelingen zijn hier om te focussen op je kernboodschap en te communiceren in incrementele stapjes. Om het optimisme aan te wakkeren gebruik je positieve taal.

De tweede strategie is: Focus op verbeeldingskracht. Daardoor prikkel je je toehoorders in hun verbeelding. Die verbeelding kun je vervolgens koppelen aan uitvoeringsdrang.

De derde strategie: Neem je publiek mee op een ontdekkingstocht waarin de factoren nieuwsgierigheid en verrassing centraal staan.

Ten vierde: Laat je boodschap nagalmen, waarbij je focust op eenvoud en helderheid. Je boodschap beklijft hier beter door.

En als vijfde strategie geeft Muyllaert ons de boodschap mee dat je briljant moet zijn in wat hij de basics noemt. Wat verstaat hij dan onder basics? Eerst luisteren, dan praten, wees beknopt en vertel gepassioneerd en laat je presentatie visueel schitteren.

De keuze voor een van deze strategieën of een mix daarvan is aan jou.

Als je in staat bent om de juiste strategie voor jouw boodschap te kiezen ben je wat mij betreft al een stap vooruit.

Samenvattend: Inspirerend spreken als leider van Filip Muyllaert biedt voldoende handvatten om een goede – of betere - spreker te worden.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden