Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Droom groot - Inspirerende verhalen

Wat hebben deze 30 vrouwen gemeen? Welke ‘grote’ droom streven zij na? Wat maakt hun een voorbeeld voor anderen? En welke relatie hebben zij tot Eva Jinek? Deze vragen triggerden mij om een boek wat al meer dan 25.000 keer is verkocht te recenseren.

Renée Braken-Krol | 17 juni 2022 | 3-4 minuten leestijd

Eva Jinek is tv presentatrice, journaliste en schrijver van haar tweede boek Droom groot. In dit boek interviewt Jinek krachtige powervrouwen. Het boek begint en eindigt met het persoonlijke verhaal van Eva; over haar doorbraak met talkshows en ook hoe dit eindigde. Het gaat over haar vasthoudendheid. De waarden die zij vanuit haar moeder meekreeg (‘wees jezelf’, ‘zorg vooral dat je iets te melden hebt’ en ‘trek je niets aan wat anderen van je denken’) zorgden voor een comeback. En dat staat centraal in de 30 verhalen in dit boek.

Krachtige vrouwen

Stuk voor stuk zijn de 30 vrouwen in dit boek krachtig. Ze zijn zangeres, fotograaf of gyneacoloog, advocaat, designer en musicus, meesterkok, innovatiemanager of schrijver. En meer uiteenlopende beroepen dus. De vrouwen snijden openhartig onderwerpen aan waar nog weinig over wordt gesproken. Dieptepunten, de slachtofferrol, (waar ze alle 30 op eigen wijze, stuk voor stuk door heen gingen), eigen verlies en rouwprocessen, ziekten, kinderwensen, thema’s die oorsprong vinden in de jeugd en waardevol zijn in de toekomst, groots denken. De openhartigheid maakt het boek een inspiratiebron.

Openhartigheid

De openhartigheid van de vrouwen nodigt ook uit om door te lezen, meer te willen weten. Het bindt en boeit je, en laat je van sommige vrouwen een andere kant zien, dan we tot op heden in de openbaarheid gezien hebben. Neem Carry Knoops-Hamburger, bekend als advocaat. Wie wist dat zij als violist het conservatorium heeft voltooid en als verloskundige heeft gewerkt? Een open, persoonlijk, warm verhaal, met een lach en traan, wat laat zien dat je meer kunt dat je denkt, als je maar wilt.

onderbelichte thema’s

Thema’s als de clitoris, verbetering van je sexuele plezier, IVF, miskramen, abortus, een rol in de schijnwerpers, hermafrodiet, vaginisme, zelfstandigheid, hoofddoek, vrouwenemancipatie, hartproblemen verschillen van mannen en vrouwen, ambitie als aangeleerde vaardigheid, waarom verdwijnt seks binnen relaties na de eerste verliefdheid, vrouwen in een mannenwereld. Het komt allemaal voorbij. Wat heeft dit de vrouwen gebracht? Waar zijn ze tegenaan gelopen? Welke grenzen en onmogelijkheden kwamen ze tegen? En vooral het belangrijkste, hoe hebben zij hun droom gevolgd en daaraan vastgehouden? Door hun verhaal te vertellen, maken deze vrouwen thema’s bespreekbaar. Deze vrouwen hebben niet gekozen voor wat hen overkomen is, ze maken bewuste keuzes in hoe zij ermee omgaan. En dat maakt hen krachtig, en een voorbeeld voor anderen.

Ieder interview begint met een persoonlijke inleiding van Eva Jinek, hoe deze vrouw op haar pad is gekomen, soms vanuit haar werk en soms door persoonlijke omstandigheden. Met scherpe, korte vragen nodigt ze de vrouwen uit tot het vertellen van hun verhaal.

Naz Kawan

Voor mij was het verhaal van Naz Kawan inspirerend. Kawan was drie jaar toen er een politieke aanslag op haar vader werd gepleegd en ze met haar moeder en zus naar Nederland vluchtte. Haar verhaal over de kracht van keuze vond ik heel krachtig. Wat haar overkomen is, was niet haar keuze, wat ze ermee deed is dat wel.

Het boek op zich is al prachtig. De foto’s, gemaakt door Robin de Puy die ook in het boek aan het woord komt, stralen kracht uit en ondersteunen de verhalen. Een boek om te lezen, weg te leggen, opnieuw te lezen, er inspiratie en kracht uit te halen. En dit is nog maar het eerste deel, de helft van alle persoonlijke verhalen.

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden