Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Corporate Yogi - ‘Mooie brug tussen yoga en bedrijfsleven’

Bij yoga denk ik bijna altijd aan oefeningen om te ontspannen. Maar wat is de link met het bedrijfsleven? Er zit echter veel meer achter yoga, met principes die we goed kunnen gebruiken in ons dagelijkse (werkzame) leven. Judith Manshanden legt in haar boek ‘De Corporate Yogi’ 10 principes uit voor een goede mentale balans in je werk.

Jan Hoogstra | 2 augustus 2022 | 5-7 minuten leestijd

Judith Manshanden heeft eerst gewerkt in een consultancybedrijf, gericht op geld verdienen. Maar wilde meer met haar leven en is daarom het sociaal horecaconcept GEEF begonnen, waar mensen kunnen eten en zelf bepalen wat ze voor het eten willen betalen. Nadat ze daarmee gestopt is, is ze directeur van een keten van yogascholen geworden. Ze heeft zich verdiept en yoga en kan daarmee goed de link met het bedrijfsleven maken.

Misverstand

Al in het voorwoord raakt ze de kern van het misverstand dat vaak (ook bij mij) over yoga is. Yoga is gericht op een soepel lichaam en een rustig hoofd. Dat klopt echter niet volgens Manshanden, in de kern is yoga een manier om je als mens optimaal te ontplooien. Yoga is dan ook een levensfilosofie, gericht op verbinding met je diepere ik. Yoga bestaat uit acht samenhangende onderdelen, waarbij de lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen zoals wij die kennen pas stap 3 en 4 zijn.

Het boek De Corporate Yogi gaat juist in op stappen 1 en 2, dat zijn:

Yama: 5 leefregels die je helpen om op een goede manier met je omgeving om te gaan

Niyama: 5 leefregels voor het verweven van gezonde gewoonten en innerlijke kwaliteiten

Daarmee kom je tot 10 leefregels, hetgeen gelijk de ondertitel van het boek verklaart ’10 principes voor mentale balans in je werk’.

Oorzaken van lijden

Voordat deze leefregels worden uitgewerkt wordt eerst ingegaan op de vijf oorzaken waarop al het lijden is terug te voeren. In de yogafilosofie worden alle onaangename gevolgen aangeduid als lijden. Dit lijden moet je proberen te verminderen, zodat je in beter contact blijft met je Zelf. Deze vijf oorzaken hebben vooral te maken met niet weten wie je bent (zelfkennis), je anders voordoen, altijd verlangen naar meer, uit de weg gaan van onprettige gevoelens en bang zijn voor de dood. En deze oorzaken interacteren met elkaar. Maar je bewust zijn van deze oorzaken is al een eerste stap.

In het vervolg van het boek worden de yama’s en de niyama’s uitgelegd, waarbij meerdere oefeningen worden gegeven om hieraan te kunnen werken. Dit zijn praktische en makkelijk uitvoerbare oefeningen.

Yama’s

De eerste yama die wordt uitgelegd is Ahimsa, compassie, jezelf onthouden van geweld zowel fysiek, met woorden als in gedachten. Compassie is de wens om lijden op te lossen, zonder er zelf in mee te gaan. Dan kom je ook al best snel in de bekende dramadriehoek, met aanklager, redder en slachtoffer. In de vertaalslag naar organisaties zie je dat met name bij hiërarchische machtsverhoudingen compassie vaak niet getoond wordt.

Eerlijkheid (Satya) gaat over je eigen waarheid leven, durven staan voor wie je bent en waar je in gelooft. Daarbij is het niet de bedoeling dat je maar alles zegt wat je wilt. Compassie weegt zwaarder dan eerlijkheid. Voor het leven van je eigen waarheid is het belangrijk om te voelen en luisteren naar je lichaam. Dat is voor de meeste volwassenen best lastig, ratio heeft het gedurende het leven overgenomen van je gevoel.

De andere yama’s zijn Asteya (niet stelen), Brahmacharya (zelfbeheersing) en Aparigraha (hebzuchtloosheid). Eigenlijk zijn al deze yama’s basisvoorwaarden voor een goed leven en zijn ze ook herkenbaar in bijvoorbeeld de 10 geboden uit de bijbel.

Niyama’s

De niyama’s helpen je om gezonde gewoontes te ontwikkelen, zodat je de yama’s na kan leven. Waarbij het uiteindelijke doel is om dichter bij jezelf te komen. Daarbij is zuiverheid (Saucha) de eerste niyama. Wanneer je lichaam en werkomgeving zuiver zijn, voel je je beter gedurende de dag. Wie kent het niet dat hij niet lekker werkt in een rommelig kantoor? Interessant vond ik de constatering dat stress best gezond kan zijn, maar dat het gebrek aan ontspanning juist schadelijk is. We leggen daarbij te vaak de nadruk op stress in plaats van meer op ontspanning.

Tevredenheid met wat je hebt (Santosha) is de tweede niyama. Dat gaat over het accepteren van imperfecties. Zeker in deze wereld met social media waarin je alleen de mooie verhalen en plaatjes ziet, is het belangrijk om tevreden te zijn. Tevredenheid is echter niet passief, je moet er actief aan werken, door bijvoorbeeld te accepteren dat dit nu de omstandigheden zijn en er aan te werken om ze te verbeteren. Dus streven naar meer tevredenheid.

De niyama Tapas is wat moeilijker te definiëren, deze gaat over bevlogenheid (flow) en zelfdiscipline. Deze werkt erg op elkaar in, zelfdiscipline is nodig om in een staat van bevlogenheid te komen, waarna het weer makkelijker is om de discipline op te brengen, want je bent intrinsiek gemotiveerd. Tegenwoordig is dat bekend onder de term ‘purpose’ waar veel over geschreven wordt. De bevlogenheid neemt als vanzelf toe als je betekenisvol werk hebt, waar je plezier aan beleeft en waar je goed in bent, je zogenaamde sweet spot. Die gun je iedereen!

De laatste twee niyama’s zijn Svadhyaya (zelfreflectie, het kennen van je ego en het kennen van je eigen patronen, waarden en overtuigingen) en Ishvara Pranidhana (overgave, veranderen van wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen. Dat betekent accepteren van wat er is en daar het beste van maken zonder stress en controle).

Zelfkennis

De yama’s en niyama’s komen eigenlijk neer op zelfkennis en werken aan jezelf, zodat je een goed mens wordt. Als je dat vertaalt naar een corporate yogi betekent dat dat het heel belangrijk is dat je in de juiste organisatie zit, waarin je geen toxische werkomgeving hebt. Als je een gezonde werkomgeving hebt met voldoende betrokkenheid, kun je werken als een Corporate Yogi. Maar dat vergt veel oefening, inzet en discipline! Maar de verwachte resultaten die Manshanden beschrijft (gelukkiger, inspireren van anderen en een bijdrage leveren aan iets dat groter is dan jezelf) maken het de inspanning zeker waard!

Mooie brug

Judith Manshanden heeft een mooie brug gemaakt tussen de yogafilosofie en het bedrijfsleven. Het boek is goed leesbaar en de oefeningen zijn praktisch en herkenbaar. Het is niet zweverig, maar maakt per principe een goede vertaling naar het bedrijfsleven. De 10 principes zijn voor iedereen goed toepasbaar en zouden het (zaken)leven een stuk mooier maken! Ik ga me hiervan bewust maken en zeker proberen deze te integreren in mijn leven. Daarnaast heeft het boek me ertoe aangezet om te beginnen met stappen 3 en 4: de lichaamsoefeningen en de ademhalingstechnieken!

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden