Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ons werk is stuk - ‘Geeft kenniswerkers veel handvatten’

Nederland is koploper in kenniswerk, wat betekent dat de meeste bezoekers van Managementboek.nl kenniswerkers zijn. We zijn dan wel bijna allemaal kenniswerkers, maar wie beheerst het vak van ‘kenniswerker’ nu echt en maakt optimaal gebruik van digitale hulpmiddelen?

Carla Verwijs | 19 augustus 2022 | 2-3 minuten leestijd

Hoe vaak vervloeken we email, terwijl het toch juist bedoeld was als communicatiemiddel om ons te hélpen? We zijn tools als email gaan gebruiken voor andere doelen, zoals een takenlijst, hebben geen goede manier om informatie te bewaren en raken daardoor het overzicht kwijt. Dat levert een boel stress op. Ons werk is stuk van Martijn Aslander, Arjan Broere en Mark Meinema beschrijft dit probleem en weet hoe het te repareren.

Onzichtbaar

Het meeste werk van kenniswerkers is onzichtbaar. Tot ze een rapport of advies opleveren, produceren kenniswerkers vooral gedachten, tussenproducten, soms niet meer dan krabbels. Voordat de oplevering zover is, kan van alles de kenniswerker in de weg zitten: afleiding, informatie-overbelasting, vele vergaderingen, onnodig zoeken naar informatie die op veel verschillende plekken kan staan, e-mails die schreeuwen om beantwoording, en ga zo maar door. Het zal voor velen onder ons maar al te herkenbaar zijn. Gelukkig is er een oplossing, die heet ‘Digitale fitheid’, een term die mij als sportliefhebber wel aanspreekt.

PKM

Als ik de elementen van Digitale fitheid lees, zie ik een oude bekende: PKM (persoonlijk kennismanagement, red.) Nu ben ik getriggerd en nieuwsgierig, wat de auteurs hierover aanhalen en welke bronnen ze noemen. Vervolgens lees ik dat kennismanagement niet heeft gewerkt waarbij de auteurs een bekend voorbeeld (van begin 2000) aanhalen. Het is een bekend voorbeeld, waar de hoge verwachting van kennismanagement niet kon worden waargemaakt. Daarna is het gebied volwassen geworden en zijn meerdere methodieken ontwikkeld, waarvan PKM er een is. Ook al zucht ik van zo’n oude koe, ik ben blij te lezen dat PKM (hernieuwde) aandacht krijgt in Ons werk is stuk en weet zeker dat kenniswerkers hier voordeel mee zullen doen.

Digitale fitheid

Dit boek ligt dicht tegen mijn interesse en onderwerpen die ik in het verleden heb onderzocht, dus echt veel nieuwe dingen las ik niet. Dat is op zich niet erg, als er maar iets aan is toegevoegd, iets eigens van de auteur(s). Daarom vind ik het concept van ‘Digitale fitheid’ interessant. De auteurs besteden veel aandacht aan het beter vastleggen en beheren van informatie en digitale vaardigheden en noemen veel tips en apps die ik nog niet ken. Op zich is informatiebeheer belangrijk, maar de meer sociale kant van PKM blijft nu onderbelicht: het kennisnetwerk (wie weet wat), delen van kennis en samenwerken.

Pijnpunten

Aslander (en zijn co-auteurs) leggen duidelijk de pijnpunten van kenniswerkers bloot en beschrijven heel concreet wat hieraan te doen is. Daarmee geeft Ons werk is stuk ons kenniswerkers veel handvatten om hun informatie beter te bewaren en beheren. Dit kunnen tools en apps zijn, het aanleren van een nieuwe gewoonte of gewoon handige tips. Daarmee besparen we tijd, krijgen we rust in het hoofd – minder stress dus! Wat dat betreft is het een boek dat aan behoeften van veel kenniswerkers zal voldoen. Of de adviezen in dit boek gaan werken, is lastig te voorspellen. Kenniswerkers zijn en blijven nu eenmaal mensen…

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden