Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

No-nonsense trainen - ‘Informatief en uitnodigend ’

‘No-nonsense trainen’ is een ‘handboek soldaat’ voor iedereen die met regelmaat voor een groep mensen staat. Of dat nu een is voor een training, workshop of cursus, ik denk dat de onderwerpen zelfs relevant zijn als je presentaties moet geven waarmee je iets of iemand in beweging wilt zetten.  

Roy van den Anker | 26 augustus 2022 | 2-3 minuten leestijd

Verwacht niet dat je na het lezen van No-Nonsense trainen een volleerd trainer bent. Wanneer je de definitie van trainen van de auteurs volgt (een groep deelnemers stimuleren om hun gedrag te veranderen) dan leert dit boek je dat niet. Het leert je wel om de juiste omstandigheden te creëren om je elders aangeleerde trainersvaardigheden beter tot hun recht te laten komen.

Duidelijke taal

In duidelijke taal en met praktische voorbeelden nemen de auteurs en NONONS collega’s Anne de Jong, Nadia van der Vlies en Iris Kolthoff (ruim ervaren coaches, trainers en opleiders) de lezer in vogelvlucht mee langs een aantal onderwerpen die bijdragen aan hoe je als trainer voor de groep staat, en hoe je boodschap wordt ontvangen.

Relevante voorbeelden

Zo passeren in 8 verschillende hoofdstukken onderwerpen als hoe veranderen werkt, welke werkvormen je als trainer in kunt zetten, hoe je een goede training ontwerpt, en hoe je bijvoorbeeld omgaat met weerstand. Ook aan presentatievaardigheden, opdrachten binnenslepen en de nachtmerries van elke trainer wordt aandacht besteed. De auteurs doen dit merkbaar vanuit veel ervaringen, gezien de relevante voorbeelden die gebruikt worden.

Uitnodiging

Doordat er in hoog tempo veel relevante zaken geraakt worden leest het boek lekker snel weg, een goede indruk gevend van wat het meebrengt om een goede trainer te zijn (of worden). De echte diepgang ontbreekt, verwacht niet dat je jezelf een (betere) trainer kunt noemen na het lezen van dit boek. Dat vraagt veel meer dan het lezen van een boek, dat dan ook meer een uitnodiging is om bij de auteurs een opleiding te gaan volgen. De auteurs laten duidelijk zien dat ze ruim ervaren zijn en behoorlijke bagage hebben om dat te doen. De link naar meer info op de website van Nonons bevestigt de indruk dat het boek een uitnodiging is, de informatie is namelijk uitsluitend toegankelijk na het verstrekken van contactgegevens.

Informatief en uitnodigend

Maakt dit alles No-Nonsense trainen tot een slecht boek? Zeker niet. De inhoud is weliswaar basaal maar zeker informatief en uitnodigend voor de lezer die overweegt om trainer te worden, of voor de professional die met goede tips en tricks beter voor de dag wil komen tijdens presentaties.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden