Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kijk lekker naar jezelf - ‘Prima om verbeteracties in gang te zetten’

Wat een feestje is dit boek! Allerlei nieuwe inzichten over de drijfveren (‘de kleurtjes’) gebaseerd op Management Drives, buitengewoon goed gestructureerd, prachtig uitgevoerd. Als je nieuwsgierig bent naar zelfontwikkeling op basis van drijfveren, dan móét je ‘Kijk lekker naar jezelf’ van Cor Keijser lezen.

Elly Stroo Cloeck | 27 oktober 2022 | 4-6 minuten leestijd

Ik zeg het maar direct: ik ben bevooroordeeld. Ik ben een grote fan van Management Drives (MD), heb het vaak gebruikt en schopte het zelfs tot Master Practicioner, na een groot aantal cursussen. Keijser was destijds één van de partners van het gelijknamige bedrijf en schreef er in 2009 al een boek over: Drijfveren in de praktijk.

Kleurtjes

Of MD ‘de beste methode’ voor zelfontwikkeling is weet ik niet, is er wel een beste methode? Of is dat juist heel persoonlijk? In ieder geval sta ik helemaal achter het nut van ‘de kleurtjes’, die niet bedoeld zijn om mensen in hokjes te zetten, maar om een gemeenschappelijke taal te creëren waarmee je sneller begrijpt wat anderen belangrijk vinden, en waarin je uit kunt leggen hoe je zelf in elkaar steekt. Ik heb ervaren dat dit heel goed werkt bij teams. Dit boek maakt aan het begin heel duidelijk dat je drijfveren iets zeggen over je gedrag en hoe je naar de wereld kijkt, maar niets over je IQ of andere Q’s, je talenten, je karakter, enzovoorts.

Voor beginnelingen en gevorderden

Kijk lekker naar jezelf is zowel geschikt voor drijfveer-beginnelingen als gevorderden. Het legt de principes achter de drijfveren goed uit en geeft tools om je eigen drijfveren te ontdekken.

Voor de MD-kenners: het gaat een stapje verder dan MD, met twee extra drijfveren, en de clustering van de 8 drijfveren in 4 bronnen. De twee extra drijfveren zijn interessant: grijs en bruin, voor respectievelijk Jezelf zijn (geestelijk, intuïtie, authenticiteit, betekenis) en Lichaamskracht (lichamelijk, vitaliteit, energie, non-verbaal, aanwezigheid) en ook voor respectievelijk denken en doen.

Bronnen

Er zijn dus 4 bronnen: Wise (voor ratio), met de gele drijfveer Kennis en de blauwe Structuur; Healthy, met de grijze Jezelf zijn en de bruine Lichaamskracht; Loved met de groene Relaties en de paarse Commitment; en tenslotte Wealthy met de oranje Vooruitgang en de rode Daadkracht. In elk van de bronnen is de eerste drijfveer toekomstgericht en de tweede gericht op het nu. Innovaties beginnen in de ‘toekomstdrijfveren’ grijs, oranje, geel en groen, en de realisatie gebeurt in de ‘nu-drijfveren’ bruin, rood, blauw en paars. Ik moet zeggen: voor mij en mijn drijfveren klopte het.

Structuur

De structuur van het boek is uitstekend. Het begint met een gedetailleerde uitleg van de bronnen, waarna de 8 drijfveren worden uitgewerkt. De hoofdstukken hebben een vaste indeling, met eigenschappen, valkuilen, hoe je je drijfveer goed en juist niet goed kunt inzetten (en wat daarvan de gevolgen zijn), welke gedragsroutines je moet opstarten en waarmee je moet stoppen, de spanning met de andere 7 drijfveren, en hoe die andere 7 de betreffende drijfveer kunnen aanvullen. Het eindigt met hoe je je in de drijfveer kunt ontwikkelen, en de waarde van de drijfveer in het team. Plus een ‘scoreformuliertje’, waarmee je op hoog niveau kunt beoordelen hoeveel van een drijfveer jij zelf hebt. (Natuurlijk is er ook een website van Me plus U waarop je een online test kunt doen.)

Zelfontwikkeling

Na al deze uitleg, die zo’n driekwart van het boek inneemt, is het de beurt aan het onderdeel zelfontwikkeling. Want je moet natuurlijk wat met deze kennis. Hoe gebruiken succesvolle mensen deze drijfveren? Ze hebben visie (geel) en discipline (blauw), een hoger doel (oranje) en focus (rood). Ze zien het goede in de mensen (groen) en zijn dienstbaar (paars), terwijl ze zichzelf kennen en accepteren (grijs) en aan een goede fysiek werken en naar hun lichaam luisteren (bruin).

Dan volgt een model (Master your inner game) met 4 fasen voor ‘persoonlijk leiderschap’: Kijken, Richten, Aanpakken en Groeien, zodat we de drijfveren kunnen inzetten zoals die succesvolle mensen dat doen. Elke fase heeft 2 stappen, die met behulp van de drijfveren worden uitgewerkt.

Praktisch en onderbouwd

Het boek is behoorlijk praktisch, met de vele voorbeelden kun je best aan de slag. Je krijgt zelfs tips over hoe je met hele kleine stapjes nieuwe gewoonten aanleert. Knap gedaan is dat er in het boek nauwelijks verwijzingen staan naar de dienstverlening van het bedrijf van de auteur: MeplusU. Ik word altijd een beetje kriebelig van te veel reclame. Het zelf-ontwikkel-deel is relatief beperkt, maar met de tips kun je prima wat verbeteracties in gang zetten. Een dikker boek zou niet uitnodigend zijn geweest.

De drijfveren zijn gebaseerd op het werk van Clare Graves (hij/hem) die het onder de noemer Spiral Dynamics ontwikkelde, en wat weer gebaseerd was op de theorieën van Jung en Maslow. Deze onderbouwing vind je niet in het boek terug, de wetenschappelijke waarde ervan is dan ook beperkt, begrijp ik. Voor het laatste deel van het boek, dat over zelfontwikkeling gaat, is een uitgebreide bronnenlijst beschikbaar met daarop veel bekende managementboeken, waarvan de kerngedachten in meer of mindere mate in het boek zijn terug te vinden.

Prachtig verzorgd

Wat het meest opvalt is de uitvoering. Zelden zag ik zo’n mooi verzorgd boek, qua kleurgebruik, lay-out, quotes (met wat typo’s helaas), interviews, schema’s. Ook de textuur van de pagina’s is fijn. Mijn bruine drijfveer geniet! En de andere drijfveren ook …. Daar is over nagedacht!

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden