Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Op weg naar een vitale organisatie - ‘Complimenten aan de schrijvers!’

‘Op weg naar een vitale organisatie’ is een boek voor mensen die van verhalen houden, voor beginnende leidinggevenden, én voor iedereen die vitaliteit en persoonlijk leiderschap vanuit meerdere perspectieven wil benaderen.

Danny Mullenders | 2 februari 2023 | 2-3 minuten leestijd

Wim Wijnholds en Henk Jan Kamsteeg schreven dit boek ter gelegenheid van het twintigjarige jubileum van het bedrijf Perspectief. Wim Wijnholds is daar algemeen directeur en Kamsteeg is onder andere trainer, schrijver en story teller.  Storytelling is ook het vertrekpunt van dit boek.  

Vergelijkbare boeken

Met in mijn achterhoofd boeken als Wie heeft mijn kaas gepikt? van Spencer Johnson en Tony RobertsOnze ijsberg smelt van John Kotter en Holger Rathgeber en Hondebrokken van Jos Burgers begon ik aan dit boek.

In Op weg naar een vitale organisatie maken we kennis met Wessel, de directeur van ‘De Organisatie’. Kamsteeg zegt in het voorwoord dat, alhoewel Wessel een fictief persoon is, de gelijkenissen met Wim zouden kunnen opvallen. Waarover gaat dit boek? Over persoonlijk leiderschap én de vitaliteit van mens en organisatie. Een boeiende combinatie van thema’s wat mij betreft. 

Tegeltjeswijsheden 

Na een aantal pagina’s gelezen te hebben bekroop me het gevoel dat ik een aaneenschakeling van tegeltjeswijsheden (‘effectieve leiders doen het niet alleen’) en sterke vereenvoudigingen van de werkelijkheid in bedrijven zou gaan tegenkomen.

Zo is er in het boek Sonja, die een bedrijf overneemt van haar vader. Zij vindt dit ingewikkeld, en wordt daarom ondersteund door de wijze lessen van Wessel. Mijn eerste gedachten: ‘oei, dit personage wordt te simplistisch neergezet’. 

Maar als je doorleest wordt het boek met en met interessanter. Wessel en Sonja blijken toch meer complexe personages. Gelukkig. Dus: even doorbijten en niet stoppen na de eerste pagina’s! Als je vervolgens tussen de regels doorleest kom je een meer dan aardige crashcourse organisatiepsychologie, organisatie-antropologie en persoonlijk leiderschap tegen. Thema’s als psychologische veiligheid, het verschil tussen compassie en empathie, en dienend leiderschap passeren spelenderwijs de revue. En dat alles leer je denk ik niet in een beginnerscursus leidinggeven. 

Perspectieven op vitaliteit

Ook interessant is de manier waarop vitaliteit vanuit meerdere perspectieven belicht wordt, en in verband wordt gebracht met persoonlijk leiderschap. Wat ik ook kan waarderen is dat de schrijvers in hun verhaal naar voren laten komen dat leren en ontwikkelen op meerdere manieren, via verschillende modellen, en in diverse situaties kan plaatsvinden. Zo zijn er parallellen met het NL elftal te lezen, en komen we de hoeden van de Bono tegen.  

Op een speelse, toegankelijke en goed behapbare manier komt er dus een veelheid aan informatie voorbij, verpakt in een meer dan vermakelijk en inhoudelijk verhaal. De perspectivistische lenigheid van de auteurs kan ik waarderen, ze pretenderen geen absolute waarheden te bieden wat betreft persoonlijk leiderschap en vitaliteit, ze reiken slechts inzichten aan waar de lezer uit kan shoppen. 

Afdronk

Kan Op weg naar een vitale organisatie zich meten met een boek als Hondebrokken? Wat mij betreft tot zeer flinke hoogte. Samengevat is het een amusant, goed te lezen boek met overall de juiste diepgang en prima dosering wijze lessen. En dat is een compliment aan de schrijvers. 

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden