Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mentale Kracht - ‘Persoonlijk en zet aan het denken’

Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om ‘Mentale Kracht’ van Dai Carter te lezen. Het boek leest prettig door de eenvoud in opzet. Het boek kent drie delen: mentale kracht – weerbaarheid en veerkracht. 

Caroline van Deursen | 3 april 2023 | 2-3 minuten leestijd

Dai Carter diende dertien jaar bij de Koninklijke Landmacht, waarvan de laatste tien bij de Nederlandse Special Forces. Hij ging acht keer naar verschillende conflictgebieden en voerde daar geheime missies uit. 

Persoonlijke ervaringen

In zijn boek Mentale kracht geeft Dai Carter op basis van eigen persoonlijke ervaringen uitleg over het begrip mentale kracht, weerbaarheid en veerkracht. Met praktische tips en oefeningen kun je je eigen mentale kracht versterken. ‘Want dat is waar de wereld nu om vraagt’.

Mentale kracht is belangrijker dan ooit, omdat we leven in een maatschappij die snel verandert en uitdagingen met zich mee brengt. Denk aan klimaatveranderingen, de oorlog in Oost Europa en burn out. Mentale kracht speelt een belangrijke rol in hoe we met de wereld van nu en al zijn uitdagingen omgaan.

Vier componenten

Het mentale kracht model zoals Carter omschrijft bestaat uit vier componenten: fysiek, cognitief, emotioneel en spiritueel. Deze componenten bevatten subonderdelen. Zo wordt de spirituele component nader uitgewerkt naar zingeving, meditatie en reflectie. Welke missie heb jij en motiveert jou om door te zetten op dagen dat het even tegenzit? De fysieke component zoomt in op fysiologie, neurologie, biologie en psychologie. Hoe ziet je eigen leefstijl eruit? De cognitieve component draait om IQ, mentale flexibiliteit en mindset. Ons vermogen aan te passen aan nieuwe situaties. De emotionele component gaat in op EQ, human skills en emotieregulatie. Hoe ga je om met emoties en hoe gebruik je dat in interactie/ reactie naar anderen in je omgeving?

Veel mensen denken bij mentale kracht alleen aan hard werken, gedachten en coping met uitdagende situaties. Mentale kracht is volgens het model wat Dai Carter aanhoudt veel breder en bestaat ook uit fysieke, emotionele en spirituele componenten. Aandacht voor bijvoorbeeld je bioritme, voeding, beweging, maar ook je emoties en zoektocht naar betekenisgeving in je leven hebben invloed op hoe je je tot jezelf verhoudt en omgaat met uitdagingen in het dagelijks leven.

Test

Na het eerste deel volgt een test om je eigen mentale kracht te meten. Met de oefeningen in het boek daagt Dai je uit om te reflecteren op je eigen weerbaarheid en veerkracht. Dat betekent stilstaan, terugkijken, oprapen en meenemen. Dat druist in tegen onze natuur, omdat we als mensen graag in beweging blijven en vooruit kijken. Door te reflecteren en emoties en gedachten toe te laten bouw je aan veerkracht. Vanuit die veerkracht maak je verbinding met jezelf en anderen in je omgeving.

Plezierig aan dit boek is dat Dai Carter zijn persoonlijke ervaringen koppelt aan de methode om je mentale kracht te versterken. Het boek leest daardoor als een dagboek en zet je aan het denken aan over je eigen persoon en omgang met uitdagingen.  

Over Caroline van Deursen

Caroline van Deursen is een professional in advisering binnen de publieke sector. Zij heeft een achtergrond in het sociaal domein en heeft ervaring in het begeleiden van verandertrajecten waarin zij door visie en verbinding naar resultaat werkt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden