Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mensen boven macht - ‘Van harte aanbevolen’ 

Edwin Tuin heeft met ‘Mensen boven macht’ een prima aanvulling geschreven op zijn eerste boek ‘Alles draait om verandering’ (2017). Volgens Tuin wordt organisatieverandering doorgaans nog top-down en expertmatig benaderd. De titel van zijn nieuwe boek belooft een andere aanpak.

Diederik van Leeuwen | 19 april 2023 | 2-3 minuten leestijd

Ik heb samengewerkt met Edwin Tuin, en zijn kennis en kunde op het gebied van verandering dus in de praktijk gezien. Edwin is bij onze opleiding Innovatiemanagement voor Overheidsprofessionals een graag geziene gastspreker. Zijn nieuwe boek Mensen boven Macht helpt je om problemen op te lossen, in plaats van symptomen te bestrijden.

Snoeien

Stel je een boom met vogels voor, waarvan de takken periodiek worden gesnoeid. De vogels vliegen op en landen na de snoeibeurt op een andere overgebleven tak. Ze strijden om een nieuw plekje en zingen daarna weer hetzelfde liedje. Zo’n verandering schudt een organisatie op. Daarna, ondersteund door een ander besturingsmodel, bedrijfsproces of informatiesysteem, keert hetzelfde gedrag met dezelfde problemen terug.

Tuins aanpak gaat verder dan change management, of zoals Tuin het prikkelend schrijft: ‘mensen dingen laten doen die ze eigenlijk niet willen’. Hij legt uit hoe je energie voor verandering kunt opwekken en versterken, waardoor dat leuker wordt en betere resultaten oplevert.

Essentie van veranderen

Mensen boven macht is geen standaard managementboek. Het leest prettig en is verhalend, fundamenteel en praktisch. Het boek gaat in op de essentie van veranderen en de weerbarstige praktijk. Daarmee legt Tuin de basis voor wat wél en wat niet werkt rond onder andere verandering van cultuur, mindset en gedrag. Daarmee helpt hij veel frustratie, tijd- en geldverspilling voorkomen. Het is ook een persoonlijk verslag. Tuin stelt zich kwetsbaar op en deelt diverse diepte- en hoogtepunten. Hij geeft precies aan wat wel nodig is voor verandering. En soms is dat gewoon niets doen.

Remmen

De rode draad in Mensen boven macht is een lastige casus, een uitdaging waar vrijwel niemand op zit te wachten. Daarmee laat Tuin zien hoe je barrières tegen verandering kunt doorbreken. Dat maakt zijn relaas nog krachtiger. Hij beschrijft dat verandering zelfs te snel kan gaan en daardoor juist moest afremmen. Tevens deelt hij in ieder hoofdstuk de zogenaamde smaakmakers van de veranderstrateeg. Dat zijn concrete aandachtspunten, voorzien van do’s & don’ts. In de laatste hoofdstukken legt hij de samenhang uit in het Kernkrachtenmodel voor verandering.

Verandering doorgronden

Tot slot bevat boek een link en QR-code naar een gratis individuele scan om de veranderkracht in jouw organisatie te meten. Daarmee kun je het gedachtegoed direct in de praktijk toepassen. Kortom, een interessant boek voor eenieder die verandering diepgaand wil doorgronden en die barrières tegen verandering wil doorbreken. Ik beveel dit boek van harte aan.

Over Diederik van Leeuwen

Diederik van Leeuwen is Programma / Interim Directeur I-Interim Rijk, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden