Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Groeien door overname - ‘Een doordacht boek’

Floyd Plettenberg en Peter Rikhof spelen met ‘Groeien door overname’ handig in op de huidige ontwikkelingen. Het aantal bedrijven dat in de etalage staan is de afgelopen periode met ruim 30% gestegen. En MKB bedrijven hebben last van stijgende kosten die de winstmarge onder druk zetten. Het boek van Floyd Plettenberg en Peter Rikhof komt daarmee op het juiste moment.

Peter Vermeulen | 5 mei 2023 | 3-4 minuten leestijd

De vraag is uiteraard waarin Groeien door overname zich onderscheidt ten opzichte van de andere boeken over bedrijfsovernames. Het antwoord: doordat Plettenberg en Rikhof  alle hoofdthema’s aanstippen, zonder ze overdadig en in detail in te kleuren. Dit komt de leesbaarheid van het boek ten goede.

Basisbegrippen

Groeien door overname biedt uitleg van de basisbegrippen en werkwijze bij acquireren. In elk van de veertien hoofdstukken behandelen de auteurs een thema dat van belang is als je een acquisitie overweegt. Denk aan het bepalen van een strategie of overnamedoelen. Maar ook aan het evalueren van je overname, en natuurlijk de cijfers. Daarnaast gaan Plettenberg en Rikhof in het boek kort in op de fiscale aspecten van een overname.

Van waardering tot integratie

Plettenberg en Rikhof bespreken uiteraard ook de bedrijfswaardering. De objectieve waarde van een bedrijf is namelijk niet vast te stellen. Duidelijk en beknopt beschrijven ze verschillende methodieken, zoals multiples en de DCF-methode. Dat alles ondersteund door rekenvoorbeelden. Verder volgen uitleg over onderhandelen, LOI, Due Diligence, Financiering, closing en integratie. Elke lezer zal begrijpen dat één boek nooit volledig kan zijn. Maar Plettenberg en Rikhof zijn erin geslaagd zeer beknopt de essentie van deze onderwerpen op papier te zetten.

Noodzaak van een M&A-platform

Goed ingevoerde ondernemers weten welke bedrijven in hun branche interessante overnamekandidaten kunnen zijn. Vervolgens stappen die, met of zonder rituele dans, op de betreffende overnameprooi af. Maar voor de investeerder die interesse heeft in bedrijven uit een 'vreemde' branche ligt dat natuurlijk anders. Voor hen kunnen M&A-platformen uitkomst bieden. Simpel gezegd zijn dat marktplaatsen voor Mergers & Acquisions. Een aantal M&A platformen krijgt zo veel aanvragen dat zij niet meer in de gelegenheid zijn om een intakegesprek te houden met investeerders. Om de enorme aanvraag te beteugelen en goudzoekers af te schrikken hebben zij een (weliswaar kleine) financiële drempel opgeworpen. Een M&A-platform kan daarmee een laagdrempelig startpunt zijn om gericht te zoeken naar bedrijven die te koop staan.

Andere wegen

Veel bedrijven wisselen via andere wegen van eigenaar. Dat soort bedrijven kan juist interessant zijn voor een overname. Je vindt ze bijvoorbeeld via contacten op (vak)beurzen en in beroepsverenigingen. Ook investeringsmanagers van banken en M&A-adviseurs kunnen helpen ze te vinden. In het hoofdstuk dealsourcen geven Plettenberg en Rikhof een overzicht van informatiebronnen die naast een M&A-platform gebruikt kunnen worden. Ze gaan daarnaast in op de vraag hoe je de stappen neemt naar het eerste contract.

Noodzaak M&A-adviseur

Als je weinig ervaring hebt met de overname van bedrijven, kan het interessant zijn om op zoek te gaan naar een expert in fusie en overname. In Groeien door overname komt daarom onder andere de zeer ervaren M&A-adviseur Hans Minnaar van Florijnz zeer zinvol aan het woord. Een M&A-adviseur kan, naast een accountant, helpen om het overnameproces gestructureerd aan te pakken en met de altijd discutabele bedrijfswaardering.

Sneller en slimmer

Met Groeien door overname leveren Plettenberg en Rikhof een vlot leesbaar naslagwerk. Ze stippen alle belangrijke topics aan die van belang zijn voor wie zich op het overnamepad wil begeven. Het boek is zeer overzichtelijk opgebouwd, en de theorie wordt afgewisseld met quotes en praktijkverhalen van ervaren ondernemers. Na het lezen van Groeien door overname kun je met zekerheid sneller en slimmer groeien in de wereld van acquisitie. En succesvoller en meer voorbereid aan je overnametraject beginnen.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Peter Rikhof, Floyd Plettenberg
Groeien door overname

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden