Door de veelbelovende ondertitel ‘Bewust ontspannen in een wereld vol prikkels’ verwachtte ik in Kalmte de nieuwste meditatie en mindfulness oefeningen te ontvangen. In plaats daarvan is het een keiharde en broodnodige eyeopener over de hedendaagse dopamineverslaafde maatschappij en de onrust die hieruit voortkomt. Bailey reflecteert eerlijk op dat wat hem onrust geeft en nodigt lezers uit om hetzelfde te doen.
Onderzoek jouw onrust
Wie een kalmer leven wil, moet onderzoeken waar zijn onrust vandaan komt. Bailey vraagt lezers om een opsomming te maken en deelt ook wat er op zijn eigen lijst staat. Een van de boosdoeners is natuurlijk onze telefoon en de honderden notificaties die daar dagelijks om aandacht vragen. Hij vertelt over de gevaren van een steeds groter groeiende dopaminebehoefte, hoe moderne technologie hier slim op inspeelt en hoe de belofte aan nieuwe prikkels ons steeds weer terugroept naar onze telefoon.
Dopamine vasten
Kijk nu eens kritisch naar jouw inventarisatie en vraag je af welke items er zonder veel moeite geschrapt of verminderd kunnen worden. Is het nodig om alle notificaties op je telefoon altijd aan te laten staan of is het een idee om ze te dempen en te lezen op een moment dat het je daadwerkelijk goed uitkomt? Met praktische tips, zoals bijvoorbeeld het opsparen van tekstberichten en mails en deze op vaste blokken te versturen, laat Bailey zien dat dopamine vasten niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.
Vervang digitaal door analoog
Een goede manier om te dopamine vasten is door een stimulatie detox. Bailey daagt je opnieuw uit om een lijst te maken, dit keer van dagelijkse gewoonten. Plot jouw dagelijkse activiteiten in een stimulatiediagram, zodat er een helder beeld ontstaat van welke dopaminepiekende gewoonten er zoal in jouw dag bestaan. Uit onderzoek blijkt dat online contact zoals samen gamen, appen of elkaars instagram stories bekijken niet dezelfde verbinding oplevert als analoog contact. Wie het digitale door het analoge vervangt, oefent om te leven met intentie én om te genieten van het moment. Want zeg eens eerlijk: de mooiste herinneringen in het leven zijn analoog. Eindeloos scrollen op socials is niet iets waar je zoal met warme gevoelens aan terugdenkt.
Kalmte leidt tot productiviteit
Productiviteit is volgens Bailey een kwestie van intentie. Doen wat je vooraf bedacht. Je onderweg niet laten afleiden of verleiden tot het scoren van een nieuwe dosis dopamine. De productiviteitsexpert is eerlijk: het is makkelijker gezegd dan gedaan en oefening baart kunst.
Kalmte is een confronterend boek. Ook ik (h)erkende de dopamine verslaving en oefen met dopamine vasten, analoog leven en het uitspreken en naleven van intenties. Hardop verklaren ‘ik pak mijn telefoon om even mijn mail te checken’ dwingt je om het daarbij te laten, in plaats van ook nog te kijken of er nog nieuwe notificaties zijn. Waar ik mezelf vroeger productief vond als ik tijdens een wandeling een podcast luisterde of een vriend(in) te belde, probeer ik nu één ding tegelijkertijd te doen. Na een week experimenteren, ervaar ik minder onrust, meer kalmte, meer dankbaarheid en, precies zoals de schrijver beloofde, meer productiviteit. Ik raad dit boek aan aan iedereen die meer kalmte en minder onrust wil ervaren.
Over Marthe Walter
Marthe Walter is schrijver en spreker. Ze is een echte multi-passionate die trainingen geeft, boeken schrijft, schrijvers en ondernemers coacht én mensen leert salsadansen. Marthe gelooft dat inspiratie de beste motivatie is en deelt daarom verhalen over de lessen die ze in haar leven leert.