Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het verborgen leiderschap van oudste dochters - ‘Geweldig boek’ 

Toen ik  ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ van Aike Borghuis aanvroeg om er een recensie over te schrijven, was ik eerlijk gezegd bang dat het een zweverig boek zou zijn. Dat beeld kleeft voor mij altijd een beetje aan het onderwerp ‘familiesystemen’. Maar zweverig is het boek niet.

Dymph Neeteson | 5 juli 2023 | 2-3 minuten leestijd

Alleen, de titel maakte me zo nieuwsgierig dat ik het risico genomen heb. Zweverig was het gelukkig niet! Ik dacht wel op een bepaald moment: is dit een horoscoop of zo? Hoe weet ze dit allemaal over mij?! Het was het feest der herkenning. Dat is niet per se positief. Ook niet negatief trouwens. Het geeft wel inzicht.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Met een zieke ouder voelde ik me als kind verantwoordelijk voor het wel en wee van alle gezinsleden. Dat mijn bijdrage praktisch gezien uit het zetten en brengen van kopjes thee bestond, het halen van brood bij de bakker en goed mijn best doen op school en met sport, deed niets af aan het enorme verantwoordelijkheidsgevoel dat ik voelde. Typisch oudste-dochter-gedrag. 

Oudste-dochter-dynamiek

Toen ik de handige checklist in het boek invulde om te zien of ik mezelf herken in de oudste-dochter-dynamiek, wist ik het antwoord eigenlijk al. Alleen dat ik werkelijk bijna alle vragen met ‘ja’ kon beantwoorden was even slikken. Dit betekent vooral dat er werk aan de winkel is voor mij. Omdat dit gedrag me inmiddels in de weg zit.

Ook mooi is dat ik me hierdoor nog eens extra realiseer dat ik moeite heb met autoriteit en zelf wil bepalen wat ik doe. Ik ben niet voor niks freelancer geworden. Al moet ik dit wel nuanceren. Ik heb geen moeite met autoriteit in de vorm van een manager, als het een persoon is die ik respecteer. En waarvan ik kan leren. Flapdrollen-managers neem ik daarentegen niet serieus. Ik ben een zeer slechte huichelaar en als ik je niet moet dan kun je dat van mijn gezicht scheppen. Niet altijd handig. Wel lekker duidelijk.

Uit de checklist kwam dat ik stereotiep oudste-dochter-gedrag vertoon (nauwelijks meer een verrassing te noemen na de eerste paar hoofdstukken). Dat me dit onder de neus gewreven werd, is alleen maar goed. Dan kan ik er iets aan doen. Daar geeft Borghuis ook tips voor. Door het boek heen kun je allerlei oefeningen maken die je hierbij helpen.

Ge-wel-dig boek

Iedere persoon in mijn omgeving van het vrouwelijk geslacht, die ook oudste dochter is (en zelfs die dat niet is), weet inmiddels van het bestaan van Het verborgen leiderschap van oudste dochters of heeft het besteld.

De hoogste tijd voor een geschreven recensie dus. Bij deze. Beslist kopen dit boek als je een oudste dochter bent en inzicht wilt in familiesystemen, jouw plek hierin en het gedrag dat je hierdoor vertoont. En dan staan er ook nog handvatten in om hiermee om te gaan of het te veranderen. Ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen. Al is de keuze uiteraard aan jou. 

Over Dymph Neeteson

Dymph Neeteson is (ICT-)tekstschrijver, Copywriter en LinkedIn Trainer met kennis van Social Selling, SEO, E-mail-marketing, Marketingcommunicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden