Op naar een functie elders is een loopbaanboek voor mensen die al een eind gevorderd zijn in hun loopbaan en die prominente functies in de maatschappij hebben of gehad hebben. In het openbaar bestuur bijvoorbeeld, als Kamerlid of wethouder, maar ook in de top van het bedrijfsleven.
Hoge bomen
Het kan je zo maar overkomen dat je moet opstappen, omdat je houdbaarheidsdatum verstreken is of, wat in de politiek met enige regelmaat aan de orde is, door ‘gedoe’. Hoge bomen vangen veel wind, en het valt lang niet altijd mee om makkelijk een nieuwe functie te vinden. Maar waar is dat ‘elders’ dan? Om dat te onderzoeken, geeft Koopmans in zijn boek talloze adviezen. Deze zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op zijn eigen ervaringen, toen hij in zijn carrière bij een grote bank aan den lijve moest ondervinden hoe het was om op zoek te moeten naar zijn eigen ‘elders’. Deze reis, inclusief blauwe plekken en schaafwonden, zoals hij zelf schrijft, leverde hem zijn ‘license to operate’ als loopbaanadviseur op. Maar niet alleen zijn eigen verhaal komt aan de orde in het boek, Koopmans geeft ook voorbeelden uit zijn loopbaanpraktijk die tot de nodige inzichten leidden.
Terug naar de apenrots?
Koopmans neemt je in drie delen mee door de zoektocht naar elders. In deel 1 staat hij stil bij het al dan niet zelfgekozen afscheid van een baan. Hoe weet je eigenlijk of het tijd is om op te stappen? Hoe snel hak je de knoop door? Wat zal de buitenwereld er niet van vinden? Deel 2 gaat over de fase hierna: de knoop is door, en nu? Een sabbatical bijvoorbeeld?
Koopmans is hier helder over: het is een nuttige time out, maar niet om te lantefanteren. Er moet tenslotte wel een plan komen voor daarna. Om dat plan te kunnen maken, heeft Koopmans 12 kernvragen opgesteld. Dit zijn vragen over geld, veerkracht, houding en gedrag. Van heel praktisch: hoeveel geld heb je eigenlijk nodig en wat is je marktwaarde? Tot reflectief: hoe ga je om met tegenslagen en wat is je reputatie?
En dan is het tijd om de buitenwereld te onderzoeken: in welke sector, welke rol en welke functie kom jij het best tot je recht? De volgorde is cruciaal, stelt Koopmans, omdat het risico groot is dat een nieuwe functie hoog op de apenrots lonkt, terwijl die niet (meer) bij je blijkt te passen.
Vragen en inzichten
In deel 3 komen vragen aan de orde die velen zullen herkennen. Heb je eigenlijk wel begeleiding nodig bij het zoeken naar een nieuwe functie? (Spoiler: als je echt fundamenteel aan de slag wilt: ja!) Wat is het nut van een assessment? Hoe zit het met leeftijdsdiscriminatie? Moet je echt met een focus aan de slag of mag je je laten meevoeren door wat er op je pad komt? En voor millennials en mensen die met en voor millennials werken: staan deze ‘jonkies’ echt anders in het werkende leven?
Op naar een functie elders biedt interessante inzichten en handvatten voor mensen die op zoek willen of moeten naar een nieuwe baan, vooral na een topfunctie. Deze zijn ook heel interessant voor adviseurs en coaches die zich in deze specifieke kant van loopbaanbegeleiding willen verdiepen. Zodat een ‘functie elders’ voortaan iets is om blij mee en trots op te zijn.
Over Liesbeth Tettero
Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl).