Uit onderzoek van onder meer MIT en Stanford blijkt: Ons brein wil met zo min mogelijk energieverspilling zo snel mogelijk van elke vorm van onzekerheid af. Het werkt voortdurend met vooraannames (biases) en redeneringen (heuristieken) om informatie aan elkaar te knopen, zodat onze werkelijkheid blijft kloppen. Daarnaast heeft ons brein een overgevoelige paniekknop (de amygdala) die meteen alles overneemt zodra er iets onbekends of bedreigends voorbij komt. Verder wordt ons gedrag voornamelijk gestuurd door twee dopaminecircuits voor de lange en kortere termijn.
Praktijk
Met dat onvolmaakte brein hebben we het te doen in de praktijk. Ook als we leiding geven in organisaties. Dat is het uitgangspunt en de basis van Neuromanagement - Het nieuwe managementparadigma van Sven Gall. Een boek dat beoogt de inzichten uit de neurowetenschap praktisch toepasbaar te maken voor managers.
Het lezen van het boek Neuromanagement heeft mijn woordenschat enorm vergroot met termen zoals: cognitive bias, unconscious biases, illusion of validity, action bias, choice supportive bias, collective narcissism, reporting narrative, source confusion, puritanical bias enzovoort.
Gall is in staat om leiderschapsgedrag en managementaanpakken te koppelen aan neurowetenschap. Hij doet dat op een manier die ervoor zorgt dat ik het begrijp. Hij licht toe en onderbouwt het allemaal zodanig dat je erkent dat ons brein ons inderdaad stuurt. In de richting van verkeerde keuzes te maken en onhandige besluiten.
Bij het lezen voel je het wetenschappelijke fundament, zonder dat je alle onderzoeken hoeft door te nemen. De auteur heeft de essentie uit het nieuwste neurowetenschappelijk onderzoek gehaald en naar mijn smaak de balans gevonden tussen (wetenschappelijke) nuance en praktische toepasbaarheid.
Tien leiderschapsthema’s
Hij doet dit aan de hand van tien leiderschapsthema’s (op het gebied van richten, inrichten en verrichten) in organisaties. Hij beschrijft wat er fout gaat en hoe we dat niet in de gaten hebben of aan onszelf rechtvaardigen. Zeer herkenbaar en overtuigend geschreven.
Gall benoemt in Neuromanagement ‘red flags’ om hier alert op te worden. Daarnast biedt hij strategieën (aanpakken) en protocollen (stappenplannen) om hiermee om te gaan. Deze zijn helder, pragmatisch en direct toepasbaar voor zowel leiders als begeleiders van leiders in organisaties.
Om kort te gaan: Dit boek wil je lezen!
Over Ward Grootens
Ward Grootens is Trainer en Coach op het gebied van (Persoonlijk) Leiderschap. Daarnaast is hij auteur en Podcast-host. In zijn werk put hij uit zijn achtergrond in oa HRM, Organizational Behavior Management, Systemisch Werk en Neuro Linguïstisch Programmeren. Hij brengt door middel van zijn werk zowel individuele leiders als organisaties in beweging.