Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Talent-en-werk – ‘Interessant maar mist diepgang’

Annemarie Rajak betoogt in ‘Talent-en-werk’ dat het goed is om te kijken naar de talenten van de medewerkers. Door die te koppelen aan werkzaamheden verhoog je de kwaliteit ervan en ervaart de medewerker meer plezier. Door middel van verschillende werkvormen krijgt de lezer handvatten om een en ander te integreren in het dagelijkse werk.

Irene Keur | 24 oktober 2024 | 2-3 minuten leestijd

Annemarie Rajak belooft in Talent-en-werk werkvormen die helpen om werken vanuit talenten een grotere rol te laten spelen in teams. Het onderwerp talent in combinatie met werk is een interessante manier van kijken. Wanneer mensen werken vanuit hun talenten en passie, dan sluit dat aan bij het voorkomen van burnout of verveling.

Diepgang

In korte hoofdstukken bespreekt Rajak de verschillende onderdelen van talentenwerk en -beleid. Veel verschillende modellen en theorieën passeren over het algemeen zijdelings de revue en worden aan elkaar verbonden. Hierdoor mist het boek regelmatig de nodige diepgang.

In het boek wordt niet duidelijk voor wie het boek geschreven is. Voor medewerkers die op zoek zijn naar (meer) zingeving in hun werk? En met de gebruikte werkvormen achter hun talenten willen komen? Voor de HR afdeling om op deze manier anders naar talent te gaan kijken binnen de organisatie? Voor een individuele manager om dit zelf te implementeren binnen de afdeling als losstaande activiteit? Doordat er door het boek heen verschillende keren van perspectief van doelgroep gewisseld wordt, mist er voor de lezer een bepaalde mate van structuur en herkenbaarheid.

In het boek komt de talentenkaart naar voren. Managers en medewerkers kijken met elkaar naar talent binnen de afdeling of organisatie. De vraag die bij mij hier naar voren komt, hoe hier met de privacy van de individuele medewerker omgegaan wordt. Dit met name omdat Rajak aangeeft de gegevens op persoonsniveau inzichtelijk te maken en met elkaar te delen. Hier wordt in het boek geen aandacht aan gegeven.

Talentencyclus

Een fijn instrument dat Rajak behandeld is de talentencyclus. Hiermee kan inzichtelijk gemaakt worden wat de relatie is tussen effectieve talenteninzet en de talentencyclus. En waar je als organisatie een risico loopt. Helaas mist het boek de diepgang om een en ander daadwerkelijk te implementeren in een organisatie. Er worden her en der wel suggesties gedaan, maar hiermee zal een volledige adoptatie binnen een organisatie niet van de grond komen vermoed ik.

Tot slot worden te veel onderwerpen in het beperkte aantal bladzijden (121) besproken. Daardoor voelt de tekst over onderwerpen als het aantonen van talenten en educatie meer als los element, dan als toegevoegde waarde.

De eindconclusie na het lezen van Talent-en-werk is voor mij dat kijken naar talentenwerk zeker een interessante manier is om te kijken naar je (individuele) medewerkers. In een schaarse arbeidsmarkt is het goed om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor medewerkers en hoe de organisatie hierin kan faciliteren. Daarnaast kun je, wanneer je weet wie welke talenten heeft, verder in kaart brengen wat je nog nodig hebt binnen je organisatie. Bij doorstroom en uitstroom kun je tevens kijken welke talenten hierdoor weer nodig zijn en waar mogelijke gaten ontstaan.

Over Irene Keur

Irene Keur is eigenaar van Keur Communicatie & Management. Na 20 jaar als marketing en communicatie manager, is ze sinds 2018 actief als interimmer binnen het HR vakgebied met recruitment als specialisatie. Als interimmer adviseert zij zowel profit als non-profit organisaties op het gebied van recruitment, employer branding en arbeidsmarktcommunicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden