Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verdiende aandacht

Klaas Weima heeft met Verdiende aandacht een opvallend veelzijdig boek afgeleverd. Zijn ‘handboek voor sociale merkcommunicatie en -activatie’, zoals de ondertitel luidt, is een combinatie van theorie en praktijk, omzoomd met interviews, cases, opdrachten en hier en daar een flowchart.

Erik de Vries | 14 juni 2012 | 1-2 minuten leestijd

Weima staat in zijn boek, hoe kan het ook anders, uitgebreid stil bij de impact die sociale media hebben op het vakgebied marketing. Door de opmars van sociale media kunnen en mogen marketeers niet langer vertrouwen op de aloude en vertrouwde gekochte aandacht, maar moeten zich richten op het genereren van Verdiende aandacht, zo is zijn grondgedachte. ‘Bij verdiende aandacht worden mensen zelf het kanaal om merkboodschappen te verspreiden. De adverteerder heeft hier geen controle over. In plaats van traditionele reclame staat content hierbij centraal,’ schrijft Weima.

Voor het genereren van die ‘verdiende aandacht’ ontwikkelde hij een model waarmee merken zich in zes stappen kunnen klaarstomen om die aandacht ook daadwerkelijk te verdienen. Maar voordat hij dit model uit te doeken doet, neemt hij uitgebreid de tijd om de revolutie te schetsen die zich momenteel in de marketingcommunicatie voltrekt. Hiervoor is Weima te rade gegaan bij meer dan vijftig visionairs, zoals hij ze noemt: marketinggoeroes, ondernemers en digital experts en tal van andere ‘kenners’ die hij heeft ondervraagd over de toekomst. Weima heeft er goed aan gedaan deze interviews niet integraal weer te geven, maar er uit te citeren op de momenten dat het te pas komt. Zo winnen de statements van de geinterviewden namelijk aan kracht.

Onderweg naar zijn model, zijn routeplanner naar verdiende aandacht, schetst Weima in vogelvlucht de geschiedenis van zijn vakgebied en tackelt hij en passant nog een aantal hardnekkige misverstanden over het gebruik van sociale media. De vele verwijzingen naar al dan niet succesvolle cases vormen een welkome aanvulling op de theorie. Tel hier nog Weima’s soepele schrijfstijl en de uitstekend verzorgde vormgeving bij op, en het moge duidelijk zijn dat Verdiende aandacht zoals eerder gezegd een rijk boek is waar iedereen met een marketinghart iets aan heeft. Een aanrader dus!

Over Erik de Vries

Erik de Vries is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden