Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Levenskunst voor startende ondernemers

Je eigen bedrijf opbouwen en ondertussen ook nog een gelukkig leven leiden, in balans met jezelf en met je omgeving. Kan dat? Hoe dan? Martin Bjergegaard en Jordan Milne schreven er een boek over, met de aansprekende titel Winning without losing.

Pierre Spaninks | 11 februari 2013 | 2-3 minuten leestijd

Veel ambitieuze ondernemers en managers jagen zichzelf en elkaar op om alsmaar hun grenzen te blijven verleggen en steeds meer te bereiken. Maar hoe vaak raken de winnaars niet onder weg zichzelf kwijt, om vroeg of laat te ontdekken dat ze op persoonlijk vlak de verliezers zijn? Kennelijk ontbreekt het ons aan zo iets als een levenskunst voor startende ondernemers, een leidraad die ons op het rechte pad houdt en ons behoedt voor valkuilen.

In die leemte proberen Martin Bjergegaard en Jordan Milne te voorzien met hun boek Winning without losing (‘65 strategieën voor een succesvol bedrijf én een gelukkig leven’). De Deen Bjergegaard en de Canadees Milne zijn jonge ondernemers die elkaar kennen van Startupbootcamp. Wat hen bindt, is de overtuiging dat het mogelijk moet zijn om zakelijk succes te combineren met een leven waarin werk en privé met elkaar in evenwicht zijn.

Aan serieus empirisch onderzoek naar wat daarbij werkt en wat niet, hebben Bjergegaard en Milne zich niet gewaagd. Jammer, want tot nu toe is dat eigenlijk nauwelijks voorhanden. Wat zij wel hebben gedaan is naar hun eigen ervaringen kijken, collega’s uit hun netwerk vragen hoe zij het doen, en dat voorleggen aan deskundigen.

Dat levert tips op in de trant van: kies voor een project dat geschikt is voor een evenwichtig leven, verdeel je tijd en bescherm je dag zodat je werk niet te veel de overhand krijgt, en denk vooruit om ook in de toekomst je evenwicht te bewaren. Zo kort door de bocht lijken het niet veel meer dan tegeltjeswijsheden, maar doordat Bjergegaard en Milne steeds hun verhaal vertellen aan de hand van een concrete situatie uit de praktijk krijgt een en ander alsnog handen en voeten.

Het interessantste uit ‘Winning without losing’ is misschien wel de gedachte dat we allemaal ons eigen ‘efficiëntie-optimum’ hebben: het punt waar we maximaal productief zijn én maximaal voldoening scheppen in ons leven. Wanneer we dat punt voorbij schieten, zijn we niet meer zo productief als zou kunnen en ook niet meer zo gelukkig. Dat idee loopt door het boek heen en verbindt al die uiteenlopende tips met elkaar.

Hier ligt een uitdaging voor wie voort zou willen borduren op het werk van Bjergegaard en Milne. Want hoe weet je wat ‘maximaal productief’ is en wat ‘maximale voldoening’? Waar het optimum precies ligt zal voor iedereen verschillend zijn, geven zij zelf al aan. Dat klinkt plausibel, maar het is ook een beetje onbevredigend. Want op welke manier verschilt het dan, wat verklaart de variatie, hoe bepaal je waar je zelf zit op dat spectrum - en als die plek je niet bevalt: wat kun je daar dan aan doen? Langs die lijn zou er nog een mooie slag te maken zijn.

Bjergegaard en Milne komt ondertussen de eer toe dat zij de work/life-balance van de startende ondernemer op de agenda hebben gezet en dat zij een mogelijke oplossing hebben aangedragen om de paradox tussen zakelijk succes en persoonlijk geluk te overstijgen. Zelfs als zij daarmee maar een paar startende ondernemers helpen om niet alleen hun bedrijf maar ook zichzelf op de rails te houden, is ‘Winning without losing’ niet voor niets geschreven.

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden