Intussen beleeft De Grote Bosatlas zijn 54ste druk. Een begrip in het onderwijs, zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs. Maar uitgeverij Noordhoff liet het niet bij deze succesformule. In de afgelopen jaren zijn er ‘voor thuis’ prachtige uitgaven ‘in atlassfeer’ verschenen waarin de nadruk niet ligt op het educatieve aspect maar meer op het informatieve: indrukwekkende uitnodigingen tot bladeren, lezen en genieten van schitterende fotografie. De Bosatlas van de geschiedenis van Nederland (2011) bijvoorbeeld, of De Bosatlas Nederland van Boven (2013).
De jongste loot aan deze stam is De Bosatlas van het Cultureel erfgoed, een reis langs het erfgoed van Nederland in kaart en beeld. Een juweel van een naslagwerk – en stiekem natuurlijk ook gewoon een heerlijk koffietafelboek. De meest uiteenlopende aspecten van onze cultuur worden gevat en verhelderd in – hoe kan het ook anders – kleurige en overzichtelijke kaarten, schema’s en plattegronden. De fenomenale fotografie van Karel Tomeï vormt de kers op deze overheerlijke taart.
Aan bod komen kastelen, stadspoorten, kloosters, weeshuizen, schoolgebouwen en stations, maar ook straatmeubilair, kerkorgels, kolenmijnen, waterkeringen en Nederlands erfgoed in het buitenland waaronder, last but not least, Nederlandse woorden die in andere talen zijn doorgedrongen. Toch aardig om zo te weten te komen dat het meest uitgeleende Nederlandse woord, in ruim 50 talen over de hele wereld meer of minder rechtstreeks opgenomen, het woord ‘baas’ is…
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.