Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Managementboek Summaries: Volgen voor gevorderden

Wat hebben Sancho Panza en Dr. Watson gemeen? Ze waren beiden volgers. De een de volger van Don Quijote, de ander van Sherlock Holmes.

Ronald Buitenhuis | 22 juni 2015 | 1-2 minuten leestijd

Beide volgers zorgden ervoor dat hun leiders konden gloriëren, dat ze vol in het zonlicht konden staan. En Jezus had met zijn discipelen letterlijk volgelingen. Volgen heeft in eerste aanleg vaak een wat negatieve connotatie. Toch liggen leiderschap en volgerschap dicht bij elkaar. Zonder leiders geen volgers, maar zonder volgers is er ook geen leider. Blind volgen van de leider is ook ongewenst. Zo had Sven Kramer beter niet naar zijn leider/coach Gerard Kemkers kunnen luisteren op de tien kilometer tijdens de Olympische Spelen van Vancouver. Dan was hij niet in de verkeerde baan terechtgekomen.

Leiders kunnen je de verkeerde kant op sturen, dus is blind volgen niet altijd gewenst. Leiders hebben er dus ook baat bij door hun volgers bijgestuurd te worden. Dat vraagt van hen ook volgerschap: ze moeten bereid zijn te luisteren naar anderen en soms meegaan in de adviezen en suggesties die ze aangereikt krijgen. Volgers kunnen profijt hebben van ‘bamboe’-kwaliteit: meeveren met de wind maar dan wel gegrond, zodat ze met tegendruk ook weer op kunnen veren. Net zoals je alleen de tango kunt leiden bij voldoende tegendruk, de partner moet letterlijk stevig in de schoenen staan, anders wordt het niets met de dans.

Er zijn veel soorten volgers: van een Vastbesloten Volger (volgt no matter what) tot een Luie Volger (volgt hobbelend en uit gemak, is vooral passief) en een Op-de-voet-Volger (zit er met argusogen bovenop). Van een Vreesvolger (volgt omdat niet volgen nog erger is) tot een Achter-volger (het duurt even voordat-ie volgt). Het is de kunst van de leider om de volger enerzijds te inspireren, zodat hij op zijn beurt weer leider kan zijn voor andere volgers. Anderzijds moet de leider volgers zoveel ruimte geven dat zij op hun beurt weer leiderschap gaan vertonen voor hun volgelingen. Het is leidend volgen en volgend leiden. Zowel volger als leider moeten kunnen switchen in hun rol.

Dit is een ingekorte versie van de Management Summary van Volgen voor gevorderden. Meer weten over Managementboek Summaries? Ga naar https://www.managementboek.nl/summaries

Over Ronald Buitenhuis

Ronald Buitenhuis is freelance journalist.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden