Het boek is geschreven vanuit de ambitie om MKB’ers met personeel zowel op weg, als verder op weg te helpen. Zoals Astrid Jacobs het zelf aangeeft is het boek geschreven voor ambitieuze en vastberaden mannen en vrouwen die het verschil willen maken. En die net dat kleine zetje nodig hebben om te weten dat ze het ook kunnen.
Het boek is opgedeeld in tweede gedeelten. In het eerste deel worden de basiselementen genoemd en behandeld die essentieel zijn voor een onderneming. Hier worden de kaders aangereikt die later gebruikt worden voor het door Jacobs ontwikkelde model PROGRESS, welke in het tweede gedeelte van het boek aan bod komt.
Bijzonder aan het boek is dat op een speelse wijze ook moderne managementmethoden onder de aandacht worden gebracht. Zo begint het tweede hoofdstuk bijvoorbeeld met de zin ‘Beginnen met het einddoel voor ogen’, toch duidelijk een knipoog naar de managementgoeroe Stephen R. Covey. En als je verder door het boek leest denk ik ook elementen uit de boeken van Eliyahu Goldratt te herkennen, zoals wat hij in zijn boek ‘Het doel’ heeft beschreven.
Je afvragen wat je echt wilt, hoe je dat kunt plannen en of dat voldoet aan de levensvragen op de lange termijn, zijn zaken waar je als ondernemer stil bij zou moeten staan. Inzicht en helderheid voor jezelf, je bedrijf en je medewerkers creëren is essentieel.
Ook het nadenken over groeipotentie vraagt aandacht. Zo schrijft Astrid Jacobs: ‘Een overtuigende reden en een doel om te groeien, gecombineerd met een plan en een effectief systeem om deze groei te faciliteren, vormen de beste aanpak om daadwerkelijk te groeien’.
Groei levert ook verandering op en daarbij is het van belang ook aandacht te besteden aan de fasen die binnen gedragsverandering een rol spelen, de medewerkers moeten tenslotte ook mee. Bekende fasen daarbinnen zijn: de pre-contemplatiefase (de fase waarin de medewerker zich nog niet geheel bewust is dat er iets gaat veranderen en dat dat ook gevolgen voor hem heeft), de contemplatiefase (de medewerker denkt meer na over zijn eigen gedrag), de voorbereidingsfase (de medewerker neemt ook zelf het besluit aan de slag te gaan), de actiefase (de medewerker ondervindt de veranderingen aan den lijve), de consolidatiefase (de fase van het vasthouden van de ingezette verandering), de fase van terugval (vanzelfsprekend moet dit zo veel mogelijk worden voorkomen, maar is het niet geheel uit te sluiten).
Je bestaansrecht als bedrijf is afhankelijk van het optimaal bedienen van de klanten. Winst is het resultaat van deze inspanning. Terwijl jouw onderneming maar zo groot kan worden als jijzelf toestaat om het te laten groeien. Er zijn voldoende mensen die met mooie ideeën een bedrijf zijn begonnen, maar daarna door de snelle ontwikkeling en groei zo ver van hun oorspronkelijke idee vandaan zijn geraakt dat ze de lol in het ondernemen zijn verloren.
Bovenstaand werden slechts een paar onderdelen van, zoals Astrid Jacobs het noemt, de fundamenten in de doorlopende ontwikkeling van een bedrijf genoemd. In het tweede gedeelte laat ze de lezer kennis maken met PROGRESS, wat staat voor vooruitgang. Kort samengevat is PROGRESS een praktisch model wat een ondernemer met personeel helpt om zijn bedrijfsdoelen te halen. Daarbij staat PROGRESS voor:
P Purpose
R Roadmap
O Opportunity
G Goal
R Route
E Every day action
S Stuck (in traffic) & Sabotage en
S Sucess
In het model wordt er onder andere aandacht besteed aan het op zoek gaan naar het hogere doel de uiteindelijke bestemming van de ondernemer (zijn drijfveren). Terwijl er ook aandacht bestaat voor de plattegrond, het landschap, hoe het er uitziet om je onderneming heen. Ook kan het voorkomen dat je vast komt te staan in het verkeer, om welke reden dan ook, dan is het zaak om de obstakels te herkennen en er langs te gaan.
Grappig in het boek is de zinspeling op een themapark in Drunen. Daarover zegt Astrid Jacobs: ‘Ongeveer 80 procent van de bevolking leeft een groot deel van hun leven in het ‘Land van Ooit’. Ze dromen en speculeren over de dingen die ze ooit nog gaan doen. De vergelijking met het gelijkmatige themapark? Het blijft fantasie, het wordt uiteindelijk het ‘Land van Nooit’.
Op zich is Boek Vooruitgang! best een omvangrijk boek om te lezen en om alvast in de stemming te komen zou ik de lezer aanraden hoofdstuk 17 Success en Hoofdstuk 18 Ga aan de slag, te lezen. Dat zijn volgens mij de triggers om het hele boek te lezen met waardevolle tips, oefeningen en een praktisch model PROGRESS. De vooruitgang ligt na het lezen van het boek, en blijft daar ook liggen, in de handen van de ondernemer.
Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is werkzaam als senior projectleider en programma- en verandermanager bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Over Dick Bos
Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.