Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

7 redenen om De geldrevolutie te lezen

De geldrevolutie is een absolute aanrader. Het boek gaat van kaft tot kaft over ontwikkelingen in de economie en het financiële landschap, die samen een beeld geven van hoe dat landschap er in de toekomst uit kan zien.

Theo Sikkema | 21 december 2015 | 4-5 minuten leestijd

Zoals auteur Frederieke Hegger in haar Twitter biografie schrijft: De geldrevolutie gaat over duiken in de economie van de toekomst. In diezelfde biografie staat dat ze een ‘boekje over fintech schreef’. Daarmee doet ze zichzelf te kort: De geldrevolutie is meer dan een boekje. In no-time had ik hem uit, en ik heb zeven goede redenen waarom iedereen De geldrevolutie zou moeten lezen!

Reden 1: Na het lezen van dit boek weet ook jij wat Bitcoin nu echt is, sterker, je kunt meepraten over diverse voor- en nadelen.

Frederieke Hegger beschrijft in hele heldere taal wat verschillende aspecten van Bitcoin zijn, waar het vandaan komt en vooral: waar het naartoe zou kunnen gaan. Daarbij is ze erg genuanceerd. Samen met experts wijst ze op voor- en nadelen, zoals vraagstukken over privacy en veiligheid. Ook slaagt ze erin diverse frames (zoals: Bitcoin is er alleen voor de onderwereld en het dark web) naar de prullenbak te verwijzen.

Reden 2: Na het lezen van dit boek weet je wat de Blockchain is, en hoe dit de wereld kan veranderen.

Voor De Geldrevolutie had ik nog nooit van het begrip Blockchain gehoord. Na het lezen weet ik wat de Blockchain is, wat voor mogelijkheden dit ‘registratie-mechanisme’ biedt, en zoek ik zelf naar mogelijke toepassingen. Bijvoorbeeld voor de inrichting van de democratie, landelijk of internationaal, of misschien juist voor proeftuinen op regionaal niveau. Exemplarisch voor hoe prikkelend dit boek is.

Reden 3: Hegger legt onomwonden uit hoe banken moeten veranderen, zonder met een boos vingertje te wijzen.

Het is erg makkelijk om heel boos naar banken en bankiers te wijzen. Hegger slaagt er in om op pijnpunten van de banken te wijzen, zonder dat dit beschuldigend of belerend wordt. De coöperatieve toon in het boek richting instituten die van waarde zijn geweest voor onze economie is verfrissend vergeleken met de gebruikelijke taal richting banken en bankiers.

Reden 4: Hegger slaagt er in om complexe technologie beknopt, tot het juiste niveau en in duidelijke taal uit te leggen.

Dat technologie disruptief werkt op oude systemen is duidelijk. Maar hoe precies, dat is vaak moeilijk voor niet-IT’ers zoals ik. De aanpak in dit boek is een voorbeeld: via korte interviews met hoofdrolspelers in de sector, overzichten en lijstjes wordt in heldere taal uitleg en duiding gegeven over disruptieve technologische ontwikkelingen, innovaties en start-ups. Daaruit blijkt de journalistieke kwaliteit van Hegger.

Reden 5: Na het lezen van dit boek ken je nieuwe mogelijkheden, waarmee je jouw spaargeld effectiever dan met 0,7% spaarrente van gevestigde banken kan beleggen.

Ook voor je eigen financiën erg handig: de bestaande banken geven historisch lage rentes op spaarrekeningen. Hegger beschrijft nieuwe beleggingsconstructen en waar deze te vinden!

Reden 6: De schrijfstijl is de toekomst voor alle goede managementboeken.

Een journalist die een boek schrijft, vaak is dat een goede combinatie (denk aan Joris Luyendijk). Frederieke Hegger bewijst deze combinatie wederom, en richt haar boek in op een manier die past bij de nieuwe media. Dit doet ze door cross-verwijzingen naar YouTube, blogs, sites en zelfs nog wat boeken en door mooie tekeningen (dat had nog meer gemogen). Maar bovenal door de korte, heldere, themagebonden hoofdstukken. Zogeheten quick-reads, zoals artikelen op internet die je heel snel tot je nemen kunt. Voor mij ook weer een les: schrijven is schrappen en maak het vooral leuk voor de lezer.

Reden 7: Tussen de regels door doet Hegger een moreel appel: laat je je leiden door geld of door idealen?
Een kracht van het boek is dat het niet alleen uitlegt hoe de wereld van fintech en disruptieve (technologische) innovatie eruitziet. Hegger stelt in de interviews met de founders van start-ups en volgers van de sector ook de why vraag. Waarom zetten mensen hier op in? Daaruit blijkt vaak een andere motivatie, ideaalgedreven, die Hegger typeert als het verschil tussen oude en nieuwe economie. De oude economie, gedreven door winst en centrale macht, en de nieuwe, gericht op autonomie en idealen. Dat roept, in ieder geval bij mij, de vraag op: wat motiveert mij en waar wil ik bij horen? En hoe vertaal ik dat naar mijn keuzes als adviseur? De starters in de fintech zetten die ene stap tussen filosoferen en ondernemen: ze doen wat ze willen.

Eigenlijk is De Geldrevolutie gewoon een handboek voor het vak ‘Bankenkunde van de toekomst.’ Daarom is het, om toch een minpunt te noemen, jammer dat er geen begrippenlijst is opgenomen. Dan kan je sneller opzoeken wat een API ook weer is, of hoe de theorie van Skinner luidt. Al met al: een absolute aanrader.

Over Theo Sikkema

Theo Sikkema is adviseur bij Adviestalent. Hij is geïnteresseerd in samenwerken, verbinden en vernieuwen, en gebruikt daarbij kennis uit zijn achtergrond in de internationale samenwerking en concurrentiekracht. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden