Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Take Care!

Professioneel begeleiders zijn meestal bezig met anderen, in een hulpverlenende of coachende rol. Hun eigen wensen en behoeften schuiven ze daarbij aan de kant. Dat is niet zonder risico, een begeleider die te weinig doet aan zelfzorg kan last krijgen van lichamelijke klachten.

Corien Plaisier | 10 mei 2016 | 2-3 minuten leestijd

In Take care! neemt Carla Schellings je mee door twee processen. Dat van professioneel begeleiden en van zelfzorg.  Schellings introduceert de Take Care Cyclus waarbij deze beide processen geïntegreerd zijn in een model. Met dit model aan het werk gaan levert direct veel op. We willen toch allemaal ons werk leuk blijven vinden, er lichamelijk en geestelijk geen klachten aan overhouden en naast ons werk gewoon energie over hebben om lekker te leven?

In deel één neemt de auteur de Take Care Cyclus met je door. Tussendoor laat ze mensen uit het vak aan het woord over hun ervaringen en hoe dit proces bij hen werkt. Met iedere klant doorloopt een hulpverlener een bepaalde cyclus die je uiteindelijk vaak ook letterlijk afsluit met een factuur. Dat is een goed moment om even hersteltijd in te bouwen. In het model brengt Carla om de klantcyclus een buitenrand aan waarin ze zelfzorg reflectievragen toevoegt. De professioneel begeleider stelt zichzelf steeds een vraag om te toetsen of hij of zij nog wel goed zit. In dit deel is ook uitleg over het groeiproces van een professioneel begeleider opgenomen.

De drie aspecten die bepalend zijn voor zelfzorg worden in het tweede deel besproken. Dat zijn de mogelijke gevolgen van het doen van ‘high touch’ werk, de werksituatie en de mens achter de begeleider. Een professioneel begeleider doet werk dat veel energie vraagt en dat je letterlijk leeg kan trekken. Het werkt net als bij topsporters, als je na inspanning geen aandacht en tijd hebt voor herstel, raak je chronisch overbelast. Door uitleg te geven vanuit de theorie van de arbeidspsychologie en specifieke beroepsrisico’s te bespreken krijg je inzicht in wat een professioneel begeleider kan overkomen. Door dit ook nog eens in de context van de werkomgeving te plaatsen en daar de persoonlijke aspecten van de ‘high touch’ werker aan toe te voegen snap je de diverse valkuilen waar de beroepsgroep mee te maken krijgt.

In het derde deel van dit boek zijn er de langverwachte, hoe voorkom ik dit of hoe lossen we het op tips. Het komt er op neer dat je gewoon lief mag zijn voor jezelf. Dat vind ik persoonlijk misschien wel de lastigste opdracht. Maar ook daar helpt Schellings je bij. Als je op zoek bent naar kennis en inzicht in het proces van een professioneel begeleider en je wilt tips en trics om jezelf fris te houden dan moet je dit boek zeker lezen. Meer lezen over de ervaringen van anderen, geeft je steun. Verder zet Take care! je aan het denken over de keuzes die je hebt om het werk en je leven voor jezelf makkelijker te maken. Een aanrader voor iedere psycholoog, trainer, coach en adviseur die ons land rijk is!

Over Corien Plaisier

Corien Plaisier is eigenaar van Stippels & Co en werkt als een organisatieadviseur en coach om teams beter met elkaar te laten samenwerken. Verder werkt ze als coach voor haar bedrijf Doorleven na kanker.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden