Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Holacracy

Een paar maanden geleden hoorde ik voor het eerste over Holacracy. Tijdens een presentatie door Ruben Timmerman die deze organisatievorm al sinds 2014 in zijn bedrijf Springest toepast kwamen vooral de voordelen voor het voetlicht.

Roy van den Anker | 17 augustus 2016 | 2-3 minuten leestijd

Korte krachtige vergaderingen, duidelijkheid, verantwoordelijkheid en eigenaarschap op de werkvloer waren een aantal van de kernwoorden die mij prikkelden om na deze presentatie op Holacracy-safari te gaan. Springest biedt onder de noemer Holacracy-safari de mogelijkheid om live aanwezig te zijn bij een vergadering en te ervaren hoe Holacracy in de praktijk werkt.

Die ervaring was uniek. Een dergelijke kijk in de keuken wordt niet vaak geboden, en liet bovendien duidelijk een aantal van de genoemde voordelen ervaren. Overleg gebeurt to the point, op basis van feiten, en deelnemers participeren actief vanuit verantwoording. Reden om mij nog verder te verdiepen en het boek van Brian Robertson te bestellen. Robertson ontwikkelde de Holacracy methode die in eerste instantie zijn eigen organisatie slagvaardiger en flexibeler maakte.

De Holacracy methode neemt afscheid van hiërarchisch management door verantwoording en beslissingsbevoegdheden over te dragen aan rollen. Deze rollen worden vervolgens ingevuld op de werkvloer, en op basis van de dagelijkse feedback uit de praktijk voortdurend aangepast en doorontwikkeld. Dit zorgt voor flexibiliteit om in te spelen op actualiteiten in een snel veranderende wereld. Middels strak ingerichte overlegstructuren binnen en tussen samenwerkingsverbanden die geen afdelingen maar cirkels worden genoemd wordt voortdurend op basis van feiten onderling bijgestuurd. Hiërarchie en management worden overboord gezet. Stuurloosheid wordt voorkomen door een duidelijke scheiding in rollen tussen beleid en operatie. Dit zorgt voor duidelijke kaders en organisatiedoelen die dankzij vaste structuren (zoals bijvoorbeeld een grondwet) bewaakt worden.

In zijn boek gaat Robertson met name in op de structuren en methodes. Enerzijds geeft dit inzicht en geruststelling dat Holacracy geen eendagsvlieg is. Mede dankzij voorbeelden van bedrijven zoals bijvoorbeeld Zappos wordt de waarde van deze organisatievorm goed duidelijk gemaakt. Anderzijds maakt het boek ook duidelijk dat toepassing een complete transformatie van een organisatie is waar niet lichtvaardig over gedacht moet worden. Zeker voor bestaande bedrijven waarin medewerkers gewend zijn op basis van hiërarchie te werken is dit wel een ‘project’ op zich. In dat opzicht heeft het boek misschien meer weg van een light versie van de gebruiksaanwijzing voor Holacracy en laat meer vragen achter dan antwoorden. Wat wel siert is dat Robertson ondanks zijn enthousiasme voor Holacracy duidelijk erkent dat zijn methode niet voor elke organisatie is weggelegd, en dat implementatie een intensief traject is dat liefst onder begeleiding wordt uitgevoerd.

Kort samengevat: verwacht geen antwoorden van dit boek over de keuze voor Holacracy. Vind er realistische en vooral praktische informatie over Holacracy als organisatiemethode die helpt om een beeld te vormen hoe bedrijven er uit zien die de methode toepassen.

Roy van den Anker, operationeel directeur bij verzekeringsmakelaar Heilbron en oprichter van Konnekst.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden