Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Toezicht en de rol van de ondernemingsraad

Hebben Raden van Toezicht en Ondernemingsraden een gezamenlijk belang? Wanneer trekken ze wel samen op en wanneer is samen optrekken niet aan de orde? Klopt de stelling dat je de OR krijgt die je als organisatie verdient?

Christel Deckers | 1 oktober 2016 | 1-2 minuten leestijd

Het thema van toezicht en ondernemingsraden is erg actueel. Sla er de kranten maar op na. Dagelijks komen de berichten tot ons over ontslagen en reorganisaties zowel in de bancaire wereld alsook in de zorgverlening.

Toezicht en de rol van de ondernemingsraad, onder redactie van Jan Heijink, bevat veertien bijdrages. Sommige van die bijdragen zijn een casusbespreking (Casus Hogeschool), anderen een theoretische bespiegeling (Meike Bokhorst en Cor van Montfort), maar het boek bevat ook interviews, zoals met Trude Maas-de Brouwer.

De focus in deze bundel is niet branchespecifiek zodat er voor elk wat wils te lezen is. Daar staat tegenover dat de informatie voor sommige van de lezers hierdoor te algemeen zal zijn. De afwisseling in de bijdragen zorgt voor een prettig leesbaar boek.

De soms wat beperkte opvatting van een OR dat zij er is voor het personeel wordt in dit boek ontkracht: zowel de raad van Toezicht alsook de OR is er voor de gehele organisatie! Op dat punt kunnen de RvT’s en de OR’en elkaar vinden en versterken. Hierdoor kan de gouden driehoek tussen bestuur, toezicht en medezeggenschap worden versterkt. Let daarbij op dat de medezeggenschap van de cliënten niet vergeten worden!

Het is goed om Toezicht en de rol van de ondernemingsraad er af en toe bij te pakken als je in de OR of een Raad van Toezicht zitting hebt, of als bestuurder met de medezeggenschap om de tafel gaat.

Christel Deckers is lid van verschillende Raden van Toezicht in Zorg & Onderwijs. Daarnaast is zij bestuurder a.i. binnen zorg- en welzijn. Tevens doet zij onderzoek naar De juiste Bestuurder op de juiste plek vanuit de Erasmus Universiteit. Kernwoorden in haar werk zijn: met plezier naar je werk, we doen het samen en de juiste mens op de juiste plek. (www.christeldeckers.nl)

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet nu onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden