Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten

De strijd om het geld binnen een onderneming zorgt er voor dat u naast de inhoudelijke kennis van uw business ook financiële kennis moet hebben. Dat wil niet zeggen dat u een boekhouder of fineut moet worden, immers ieder zijn vak.

Frank van Kuijck | 7 december 2016 | 3-4 minuten leestijd

Toch wordt van een manager verwacht dat ook aandacht bestaat voor de financiële component van een investering. En niet dat u bij de eerste de beste vraag door de mand valt. Met het boek Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten heeft u snel inzicht in de belangrijkste begrippen en afwegingen. Er is uiteraard nog veel meer verdieping op de behandelde onderwerpen te organiseren, maar u kunt in ieder geval meepraten.

Hoe vaak sterft een inhoudelijk goed voorstel niet in schoonheid of maakt u vanuit financieel perspectief onvolledige afwegingen of stuurt u te laat bij? Met het boekwerkje Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten leert u de belangrijkste financiële begrippen en kaders begrijpen. U heeft geen voorafgaande diepgaande financiële kennis nodig om deze uitgave tot u te nemen. Niet dat u hiermee de experts te snel af bent, maar dat hoeft ook niet. U kunt u na het lezen van deze uitgave verplaatsen in de vragen die u gesteld worden of die u zelf aan uw medewerkers moet stellen bij de afwegingen die gemaakt moeten worden om te investeren of te desinvesteren. Want naast inhoudelijke zaken spelen natuurlijk ook de financiële kengetallen en ratio’s een belangrijke rol.

De 6 in het boek behandelde thema’s – ik zie deze minder als vaardigheden – geven u snel inzicht. Persoonlijk mis ik hier nog wel enige verdieping als het gaat om de discussie rondom risico’s en kostprijzen. Dat geldt ook voor de prospectieve informatie of scenario’s die u wellicht nodig heeft en tegen en met elkaar moet afwegen om een investeringsbeslissing echt goed te kunnen doorgronden. Toch zie ik deze uitgave als een goede opstap om in de specifieke wereld van financiële begrippen en definities snel de eerste noodzakelijke beginselen op te pakken. Wenst u echt verder door te pakken en verdieping te zoeken dan zijn er andere publicaties die u hierbij kunnen ondersteunen. Zwanikken geeft in een handzame en praktische uitgave de belangrijkste vragen en discussiepunten weer. Hierbij krijgen deze ondersteuning door middel van eenvoudige cijfervoorbeelden en rekenmethoden. Daarnaast kunt u zich afzonderlijk registreren om nog nadere achtergrondinformatie en rekentools te krijgen. Door de gehanteerde schrijfstijl en aanpak wordt ook voor de non financials duidelijk waarop u moet letten bij het begrijpen en interpreteren van financiële overzichten. U kunt hierdoor een aantal verwondervragen stellen die u en anderen meer inzicht zullen geven in de vraag: is dit een verstandige financiële beslissing en waar moeten we mogelijk nog extra rekening mee houden.

De auteur van Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten maakt duidelijk dat op het oog goed presterende bedrijven wellicht te veel naar kosten en opbrengsten kijken, maar dat zeker ook de beïnvloeding en realisatie van kasstromen van essentieel belang is. Immers zonder winst is er geen bedrijf, maar zonder tijdige cash is er zeker geen bedrijf!

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden