Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Externe Mindset - Beter presteren door verder te kijken dan jezelf

Externe Mindset beschrijft aan de hand van duidelijke praktijkcases en kernachtige adviezen hoe individuen en organisaties een 'externe mindset' kunnen ontwikkelen, om zo een cultuur van samenwerking te realiseren, waarbij iedereen wint. Wie namelijk begrijpt wat anderen nodig hebben om succesvol en tevreden te zijn, werkt tegelijk aan zijn eigen succes!

Annemiek Sierhuis | 31 januari 2017 | 2-3 minuten leestijd

The Arbinger Institute zet in het makkelijk leesbare Externe Mindset de verschillen tussen een interne en externe mindset op een prettige en begrijpbare manier uiteen. Dit wordt duidelijk geïllustreerd aan de hand van de vele praktijkvoorbeelden, die voor mij zeer verhelderend werken en meteen duidelijk maken wat de Externe Mindset is.

Wat is een Externe Mindset? Voor mij is dat het best te illustreren aan de hand van een praktijkcase uit het boek: een oudere vrouw uit Vietnam belandt in een Amerikaanse ziekenhuis. De vrouw weigert te eten, is lastig naar het ziekenhuispersoneel en communicatie is uitgesloten. De staf staat op een gegeven moment op het punt om deze uiterst lastige vrouw, waar niet mee te communiceren valt, weg te sturen; ze zitten met hun handen in het haar.

Totdat iemand zich hardop afvraagt hoe het voor deze vrouw moet zijn om in een onbekend land in een ziekenhuis te liggen, waar zij de taal niet van spreekt. Het personeel bekijkt het probleem vervolgens vanuit het oogpunt van deze vrouw, en haalt voedsel en recepten bij een lokaal Vietnamees restaurant. Ook doen zij een oproep bij de Vietnamese gemeenschap of er mensen op bezoek willen komen bij deze vrouw.

Opeens verandert alles voor deze vrouw en voor het personeel; ze kunnen communiceren met elkaar, krijgen een betere band en de vrouw herstelt spoedig. Het personeel is van een interne mindset onbewust overgestapt naar een externe mindset.

Kortom: de externe mindset gaat voor een win-win situatie. Iedereen in je omgeving, bijvoorbeeld klanten, collega's, manager, maar ook vrienden in je privéleven worden niet langer bestempeld als vijanden, moeilijke mensen of (haast) objecten maar worden juist als mensen bekeken. Door na te denken hoe deze mensen zich voelen in een bepaalde lastige situatie kan je zelf beter functioneren en reageren.

Het starten met het toepassen van een externe mindset lijkt voor mij op Omdenken van Berthold Gunster: in eerste instantie moet je bijna tegennatuurlijke dingen gaan doen, maar als je doorzet, leidt het tot goede resultaten, is mijn ervaring.

Externe Mindset is de opvolger van de boeken The Anatomy of Peace en Leadership en Self-deception (Nederlandse titel De Box) en kan goed worden gelezen zonder kennis van deze boeken. Dat de casussen voornamelijk Amerikaans zijn, is niet storend.

De schema`s in het boek zijn eenvoudig van opzet en zeer verhelderend. Consequent worden voor de interne mindset driehoeken naar binnen getekend en voor de externe mindset driehoeken naar buiten, om zo de duidelijke verschillen tussen een interne en externe mindset te verklaren.

Externe Mindset – beter presteren door verder te kijken dan jezelf is een serieuze aanrader voor mensen die zichzelf durven te ontwikkelen en het risico durven te nemen om buiten de vaste kaders te denken. Een sterk boek met een duidelijke boodschap: kijk verder dan jezelf.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden