Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Faalkracht - In drie stappen van laf naar lef

Steeds meer vraagstukken zijn complex. Dan werken rationeel bedachte lineaire blauwdrukplannen niet meer. Verandermanagers en adviseurs moeten oude bekende manieren van werken leren loslaten en dat geldt ook voor hun angsten en beperkende gedachten.

Nico Jong | 3 maart 2017 | 2-3 minuten leestijd

Innoveren in tijden van onzekerheid en onvoorspelbaarheid betekent risico’s nemen en dat vraagt om lef. Michel Taal ontwikkelde een methode om lef in drie stappen te vergroten door de kracht van gecontroleerd falen te benutten. Hij noemt dat Faalkracht. De meeste mensen hebben van nature aversie tegen risico’s. De gemiddelde mens is dus laf. Lef ontwikkelen en risico’s nemen, zijn dan een manier om door beperkende gedachten en patronen heen te breken.

Stap 1 in de methode van Taal is het aanvaarden van het probleem dat beperkende gedachten en faalangst het potentieel beperken. Door risico’s te nemen en door beperkende gedachten heen te breken, kunnen mensen hun potentieel ontketenen. Ook kan het hun leercurve versterken. Als mensen in hun comfortzone blijven zitten, komen zij niet in aanraking met onbekende situaties en blijft hun leercurve beperkt. Effectief leren vindt namelijk net buiten de comfortzone plaats. Het nemen van risico’s kan ook leiden tot meer plezier. De succeservaring van het doorbreken van beperkende gedachten en van het verleggen van grenzen levert veel voldoening en plezier op. Risico-aversie is volgens de auteur kneedbaar. De vorming van risicomijdend gedrag heeft te maken met sociale interventie. Zo veroorzaakt opvoeding een geleidelijke toename in risicomijdend gedrag. Verder wordt zowel risico-aversie als risicozoekend gedrag beïnvloed door de context, de omgeving. Als mensen telkens wanneer zich een risico voordoet een risicovollere beslissing nemen, is de gewoonte van risicomijding te doorbreken. Door herhaling wordt het steeds makkelijker om risicovoller te werk te gaan. Ook gamification kan helpen, door risicozoekend gedrag in spelvorm te stimuleren en telkens een stapje verder te gaan.

Stap 2 is het doorbreken van beperkende gedachten met continu gecontroleerd falen. De standaardreflex van mensen is de beperkende gedachte of het falen te vermijden of te bagatelliseren. De kunst is het falen niet te negeren of weg te denken, maar het juist op te zoeken. Door gecontroleerd en continu te falen, is het mogelijk proefondervindelijk tot het inzicht te komen dat de beperkende gedachte ongegrond of gemankeerd is. Faalkracht gaat over het verminderen van de keerzijde van een risico en om het verminderen van de perceptie van die keerzijde. In stap 3 presenteert Taal stappen om faaldoelen te ontwerpen en ermee te experimenteren, want alleen oefening baart kunst.

Een leuk en praktisch boekje dat kan helpen lef te ontwikkelen en risicomijding te doorbreken.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden